Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medaljong med baksida

Annons

film| action

The Medallion

regi: Gordon Chan

med: Jackie Chan, Lee Evans, Claire Forlani, Julian Sands, John Rhys Davis, m fl.

Allas vår kung fu-farbror Jackie Chan är tillbaka på vita duken. Som vanligt, kan man väl säga, eftersom hans produktivitet gör honom lika årligt självskriven som jultomten.

The Medallion hör dock inte till hans mer lyckade stunder. Inte ens actionscenerna.

I denna farsliknande action spelar Chan en Hong Kong-polis som ska rädda en helig pojke med en magisk tudelad medaljong. Då pojken för samman delarna skapas odödlighet för den som pojken bestämmer sig för att hjälpa. Detta får Chan på ett överraskande sätt själv erfara.

Givetvis finns även en skurk med, Snakehead, (Julian Sands) som gärna vill lägga beslag på både medaljongen och barnet.

Precis som i tidigare Chan-filmer finns en sidekick till hjälp, denna gång representerad av klantige Interpol-kollegan Watson, spelad av komikern Lee Evans. Tyvärr är slapstickhumorn överteatralisk. Som bäst påminner den om svensk friluftsteater. Även den som ser fram emot saftig action torde bli besviken.

Användandet av digitala effekter i filmens slow motion-partier fungerar inte och drar ned det visuella helhetsintrycket. Actionidéerna känns något dammiga och innehåller inte alls den uppfinningsrikedom som brukar känneteckna Chan-filmerna. För er som hade hoppats på en ny Rumble in the Bronx, är det alltså bara att beklaga.

Den stora behållningen är ändå att upptäcka att klätterapan Jackie Chan fortfarande håller sin kropp i fin form. De akrobatiska uppvisningarna är det absolut inget fel på. Nu gäller det bara för honom att ta reda på hur han kan använda sig av detta på bästa sätt i fortsättningen.

ANNELIE HELLSTEN

Mer läsning

Annons