Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med tekniken i naturen

Annons

Mitt i allt det nya finns keramiken. Urnor med lock, vidsträckta fat, kannor med pip står effektfullt på rad mitt i salen. Brukskeramiken, med glasigt blå glasyr eller med torr vit yta, är välkänd och vacker. Nu tycks den plötsligt ha blivit en del i en rumsomfattande installation. Kombinationen är onekligen ovanlig, men Glen Bergsten har gått ut ifrån tanken att ge våra förutfattade meningar en dust.

Krocken mellan ny teknik och urgammalt hantverk blir förstås stor. Bergsten undervisar på mediaprogrammet i Falun och är vän med nya media. Bilderna på väggen är gjorda med dator, men papperet är handgjort. Ny teknik manifesteras av en uppställd surrande video . Men bilderna som kommer ur den anspelar på grönska och växande.

Samma sak inne i det stora mörkblå tält där Bergsten visar en tio minuter lång videofilm. Visst ser apparaten tekniskt livlös ut, men filmen är en enda lång hyllning till det naturnära i livet, det sensuella och fruktbara. Filmen har redigerats med fyra lager bilder med olika genomskinlighet. Över allt porlar rinnande vatten. Vattenljudet samverkar med ett flöde av meditativ musik och människokroppar i långsam rörelse.

Det som vid första anblicken framstår som osammanhängande irrationellt har alltså ett gemensamt idéinnehåll: vårt sätt att förhålla oss till naturen i en tekniskt genomsyrad värld. Då blir också toalettstolen mitt på golvet och det gröna badkaret med en vattenyta fylld av flytande fotografier på delar av människokroppen, begripliga.

Glen Bergsten låter poesin möta banaltekniken. Ur konfrontationen kan funderingar uppstå om vår mänskliga urnatur, primitiv och själfull på samma gång, och miljön vi skapat.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons