Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med publiken i sin hand

Annons

En vattenkanna, en kandelaber och en skål frukt. Så börjar en konsert med Thomas Di Leva i Falun och säkert på många andra orter i Sverige dit Di Leva kommit med sin turné i det mindre formatet.

Det är Di Leva ackompanjerad av en musiker som håller sig i bakgrunden, gömd bakom tygskynken.

För det är Thomas Di Leva som är centrum, en profet som får publiken att lydigt följa med i allt han tar sig för på scenen. Låtarna är starka, Di Leva är ju en popsnickrare av hög klass och kvällen till ära satsar han på de starkaste korten, som Vad är frihet, Vem ska jag tro på, och Själens krigare.

Men musiken kommer i andra hand, precis som det ofta är på en konsert med denna artist. Synd, för det är snyggt arrangerat och Di Levas gitarrspel sitter bra tillsammans med de loopar och rymdinspirerade synthljud som läggs på i den långt ifrån akustiska spelningen. Särskilt den oändligt långa versionen av Själens krigare visar på att det går att variera sig och skapa ett häftigt ljudlandskap med en enkel popdänga som grund.

Det är svårt att sätta fingret på vad det är som ändå fortsätter att locka publiken. Men Di Leva är en mästare som lärt sig hur han ska göra för att få publiken att lyfta sina armar och som på ett väckelsemöte ropa extatiskt ut i lokalen.

Tyvärr avslöjas några av de enklaste charmknepen och det blir uppenbart att en stor del av showen följer ett känt mönster.

I oktober gav Di Leva en konsert på Cassels, där han kastade ut frukt till sina lärjungar och bland annat sade: "När jag stämmer min gitarr så stämmer jag hela Grängesberg." I går var fruktkorgen med och Grängesberg utbytt mot Falun, vilket en kvinna i publiken uppmärksamt påpekade.

Di Leva fann sig dock snabbt, hans självdistans och humor är charmigt avväpnande. Men den magiska stämningen hade fått sig en törn.

Och kanske är det just illusionen av att vara utvald och speciell som lockar publiken, men då får man inte se mer än en konsert av samma turné.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons