Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med nostalgi mot framtiden

Annons

Morabördige sångaren Joacim Cans och gitarristen Oscar Dronjak släntrar in på skivbolagskontoret. De kommer direkt från Milano. Det internationella suget efter Hammerfall är stort. Senaste albumet "Renegade", som kom 2000 har sålt ungefär 250 000 exemplar internationellt, många av dem i Tyskland. Där har heavy metal-publiken egentligen aldrig mattats på samma sätt som här i Sverige. Det var alltså en rejäl bomb när "Renegade" gick in på den svenska albumlistans förstaplats.

- Det var en fråga om tajming och dessutom hade vi en bra video till "Renegade". Den visades mycket i tv, det var oväntat att vi skulle få så mycket tid där, säger Oscar Dronjak.

- Jag minns turnén, vi spelade för 2 700 personer i Göteborg. Det är sådant som bara inte ska hända i ens hemstad, säger Joacim Cans lyckligt.

Han och Oscar Dronjak är huvudansvariga för låtskrivandet till nya albumet "Crimson Thunder". Hammerfall består dessutom av basisten Magnus Rosén, gitarristen Stefan Elmgren och trummisen Anders Johansson.

- Vi ville göra en naturlig fjärdeplatta som utvecklades från "Renegade". Ljudbilden på nya skivan är lite mer kompakt och därför behövdes en råare produktion. Det finns en akustisk och en snabb låt, annars tycker jag att "Crimson Thunders" grundstomme är medelsnabb, säger Joacim Cans.

Hammerfall bildades i mitten av 90-talet. Medlemmarna hade ett långt förflutet i olika metalband, men hade egentligen aldrig släppt kärleken till 80-talsband som Iron Maiden, Accept och Manowar. Då var den stora musikaliska tonårsfrågan synth eller hårdrock: vita byxor och synthtofs eller långt hår i mittbena och skinnjacka.

Den nyromantiska synthpopen försvann och heavy metal ersattes av pudelrock. När publiken hade tröttnat på spandex och läppstift kom Nirvana som räddande änglar. Hammerfalls medlemmar såg dock grungens flanellskjortor, arbetskängor och neddragna tempo som ett nerköp jämfört med spektakulära scenshower, läderbrallor och kastratsång.

- Fast Soundgarden var ju bra. Och jag gillar en del metal som finns i dag, till exempel Linkin Park. Även om jag har svårt för de rappade partierna, säger Joacim Cans.

Första albumet "Glory to the Brave" kom 1997 och följdes av "Legacy of Kings" 1998 och "Renegade" 2000. Klassiskt doftande heavy metal-titlar med allt vad det innebär av barbröstade barbarer som slåss med svärd i vintriga landskap. Hammerfalls nya album är inget undantag med låtar som "The Unforgivable Blade" och "Hero's Return". Joacim Cans skriver texterna och fansen är i allmänhet väldigt intresserade av vilka fantasyböcker han får inspiration från.

- Men jag läser inte fantasy. Mina texter är inspirerade av 80-talsbandens texter och sättet de går hand i hand med musiken. För fem år sedan skrev jag en text om en medeltida fajt med en drake och fortfarande undrar folk om "jag inte är trött på att skriva om drakar".

- Jag gillar Joacims texter för att de inte är entydiga, man måste läsa mellan raderna för att hitta budskapet, som oftast är positivt, säger Oscar Dronjak.

Han hävdar att 80-talets hårdrocksfilosofi - lev ditt eget liv utan att bry dig om omgivningens reaktioner - lockade en publik som ofta befann sig utanför de vanliga "coola gängen".

- Hårdrocken talade till mig på ett positivt sätt, säger Oscar Dronjak.

- Nu för tiden sjunger alla om hur mycket livet suger. Hur glad blir man av att höra det? undrar Joacim Cans.

"Crimson Thunder" släpps den 28 oktober och Hammerfalls schema är fullspäckat ett år framöver. I början av november åker bandet till USA för att värma upp för Dio.

Efter USA-turnén väntar Europa i början av nästa år. I februari spelar Hammerfall i Sverige, men några datum eller platser är inte klara än. Nästa sommar räknar bandet med festivalspelningar och vips har ett år gått för bandet.

- Då är det väl dags att börja fundera på nästa skiva, säger Oskar Dronjak. (PM)

JOHAN SJÖSTRAND

Mer läsning

Annons