Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med nerv om en ovärdig mor

/
  • Justine Lévy har gett ut tre böcker varav två nyligen publicerats i svensk översättning, Lévys debutbok Vi ses på Place de la Sorbonne och hennes senaste roman En ovärdig dotter i svensk översättning av Alexandra Dumas. Båda böckerna är självbiografiska och handlar om relationen mellan mor och dotter.

Justine Lévy fortsätter att utgå ifrån det självupplevda i sin nya roman En ovärdig dotter. Jonna Fries har läst om lögner, sjukdom och svek och haft roligt på vägen.

Annons

Ovärdig, det är vad Louise tänker om sig själv medan mamman ligger på sjukhus döende i cancer. Hon är ofta där, ser svullnaderna, vätskorna och förfallet. Samtidigt ljuger hon och håller undan, till exempel att hon väntar barn.

En ovärdig dotter är titeln på fransyskan Justine Lévys senaste roman. Den är tunn, svalt formgiven och precis som hennes tidigare böcker (av vilka endast debuten Vi ses på Place de la Sorbonne finns på svenska) förankrad i en självbiografisk mylla.

Här kokar relationen mellan mor och dotter så våldsamt att varje mening skriker av dubbelhet, smärta och längtan. Lévy närmar sig den självupptagna fotomodellen i sjukhussängen och den vilsna författardottern med en minst sagt frän ton. Resten är ett myller av minnesfragment, trassliga skeenden och skräckslagna tankar om påverkan och kärlek.

Lévy balanserar det mestadels snyggt och fångar fint det oförklarliga bandet med både nerv och skärpa. Men döden kommer, och med den insikten om att Louise inte vet någonting om sin mamma. Hon minns fester, män, frånvaron och skönheten som ursäktade allt.

En ovärdig dotter är mest av allt berättelsen om en ovärdig mor, och om Louises rädsla att själv bli det. Hur ska hon kunna fylla ordet mamma med mening och inte bara vara en som har fött barn? Svärtan och kvalen genomsyrar hela hennes monolog, men de glödande utspelen och kraftiga svängningarna gör ändå läsningen dundrande rolig.

Jonna Fries

Mer läsning

Annons