Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med livet i huvudrollen

Annons

I går inleddes årets upplaga av Existentiell filmfestival på högskolans mediehus med två dagar av filmvisningar och paneldiskussioner under temat Kärlek, frihet och beroende. Över 150 personer har anmält sig till årets festival. Lisa Ohlins tredje film Sex, hopp och kärlek, med bland andra Lennart Jähkel, Krister Henriksson och Britt-Marie Carlson i huvudrollerna, var en av filmerna på programmet under torsdagen.

Sex hopp och kärlek ansluter sig till den våg av filmer där i stort sett alla är huvudkaraktärer. Den skildrar vad som händer när tv-stjärnan Bertil återvänder till sin hemstad och möter Birgit, hans före detta flickvän. Han möter också hennes man Lennart och parets dotter Marie. Birgit älskar i hemlighet fortfarande Bertil och är missnöjd med den gnällige maken. Lennart har alltid känt sig missnöjd över att han varit Birgits andrahandsval. Marie känner sig ensam och utanför och söker liksom sin mamma efter en onåbar kärlek.

Lisa Ohlins tanke var att visa vad som händer med människor som önskar att deras liv blivit annorlunda och vad som händer med de hemligheter som döljs i det förflutna.

-Jag hade fått mitt första barn när jag skrev filmen och tänkte mycket på arvssynd. Hur man släpar med sig generationers misstag. Vi lär våra barn det vi inte vill att de ska lära sig, just genom att vi inte pratar om det.

Lisa Ohlin hade som mål att göra en film där mörker och depression leder fram till ett bättre liv.

-Jag har sett min mission i att ljuset kan komma bara om man vågar se mörkret. För mig är det inte en mörk film utan en väg mot ljuset.

Filmen innehåller många symboler för kristendomen, och dottern Marie möter Jonas, som har Bibeln som sitt stöd. Men filmen handlar mer om allmänmänskliga frågor än religiösa tvivel.

-Som väldigt många unga så ser Jonas världen som svart eller vit, han söker efter något som är sant och hittar det i Bibeln. Men det kunde lika gärna ha varit något annat.

Filmen Sex hopp och kärlek släpps på dvd under våren.

Fotnot: I dag fortsätter festivalen med bland andra författaren Per Olov Enquist i ett seminarium på temat Förtröstan och förtvivlan.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons