Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med glitter och glans

Annons

KonstFräckt och poetiskt mixas i Karin Ferners ymniga utställningsrum, där 350 föremål exponeras i hennes största utställning hittills.

Materialkrockar och uttryck har blivit tuffare i de senaste årens objekt och smyckekonst. Karin Ferner drar sig inte för att dra in blinkljus i ljuskronorna eller kröna festspirorna med glödlampor i blått eller rött. Plast och neon förenas med ljuva folkloreblomster och vajande silvriga löv.

25 års verksamhet i Dalarna har satt spår i Ferners produktion. Det började med dalmålningsinspirerade silversmycken och har fortsatt med smycken med hår i punkfärgat rött och grönt eller med textilinslag från dräkttraditionen.

-Jag älskar de underbara dräktbanden med sina otroliga mönster, säger Karin Ferner och pekar på halsringar klädda med Leksandsband. När mönstren tas ur sitt sammanhang framstår det nästan moderna formspråket ännu starkare.

Mycket bygger på återbruk. Flodarosor klippta ur gamla halskläden fogas in i vikt silverplåt och blir rosenbroscher. En surmulen tomte från ett gammalt broderi får ta plats i en julbrosch. Utställningens estetik har också plats för en hel del humor.

Keramikern Kina Björklund, med rötter i Leksand, har gjort sig känd för sitt vitglaserade lergods med genombrutna dekorerade brätten. Också hon återbrukar gamla föremål. De inpressade mönstren i leran hämtas från olika håll, som reliefdetaljer från gamla stolar, lampor eller dörrhandtag.

I en ny kollektion har blommönster samlats till fria reliefer. Flak eller fragment kallar Kina Björklund de skira genombrutna partierna som grupperas på väggarna.

Den mjölkigt vita glasyren finns kvar. Men den kombineras med lysande blomfärger.

-Det är roligt och lustfyllt att bygga i färg, säger hon. Som barn var jag fascinerad av bokmärken. Det finns nog en barndomslängtan kvar i det jag gör.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons