Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med andakt för naturen

Annons

Konst | Borlänge

Textil, målningar

Ingegerd Möller

Biblioteket

17/8 - 9/9

I Ingegerd Möllers naturmåleri är förtätningen ofta mer anslående än de storslagna vyerna. Små anspråkslösa detaljer - ett skrynkligt frostgnistrande löv eller en pytteliten krypväxt i en spricka i en berghäll - kan växa till monumental skönhet.

Ibland känns det kärvt, som fjällvidderna i Vålådalen där konstnären växte upp. Ibland blir det rentav rart, som när hon hittar det skyddade rummet mellan träd som är alldeles inbäddade av fluffig nysnö.

Förra hösten samlades Ingegerd Möllers fem decennier långa konstnärskap i en stor retrospektiv utställning på Waldemarsudde. Den nyöppnade utställningen i Borlänge biblioteks konsthall ger också, om än i mindre format, en bra överblick över hennes arbeten i måleri och textil väv.

Temat följer livets kretslopp mellan ljus och mörker. Men man får lätt intrycket att konstnären har en förkärlek för höstens dova multnande färger och vinterns bländande vithet.

Ingegerd Möller "porträtterar" sin natur, fjällvärlden eller skärgården i Norrtäljetrakten, där hon bor, med respekt och ömhet. Hon drar sig inte för att låta fjällhöstens skönhet sväva ut i guld och glitter i en textil väv. Det dekorativa tar över ibland.

Ibland härskar mörkret med sin mystik. Den stora svarta glesvirkade textilen "Urminnestäcke" känns hemlighetsfullt ruvande, med tillfälliga blänk från ljusreflekterande glasbitar.

Ingegerd Möller hyllar naturforskare som Linné som visade andakt för minsta kryp. Den andakten har inte alltid utmärkt människans förhållande till naturen och i Möllers bilder finns en underliggande oro för resultatet. Mitt i rummet har hon placerat en gammal kofta hon hittat i skogen, övervuxen med mossa. Naturen återtar.

Men inte alltid orkar den återta så vackert som där.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons