Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maximteatern får fem miljoner

Annons

Nästa år fyller Maximteatern 100 år och i april väntas ombyggnaden starta. Det betyder att Maxim kan ha nypremiär med stora sceniska satsningar under sitt jubileumsår.

En arbetsgrupp med ordföranden i Borlänge Musikteater, Håkan Castor, allmänkulturchef Roger Hall och Torbjörn Eriksson från Tunabyggen presenterade en lösning som alltså fick bifall av den politiska majoriteten.

De fem miljoner kronorna ska enligt ritningar och planer räcka till:

n 320 nya fåtöljer i salongen. "De gamla är helt slut. Vi har lappat och lagat på dem i många år. Nu finns det inte längre något tyg att köpa till dem".

n Ny matta i salongen.

n En flytt av ljud- och ljudanläggningen bak i salongen till en ny kur med skjutbara glas. "Det gör att vi kan sätta in ytterligare tio stolar".

n En fördubbling av antalet toaletter. "Vi har tre och får tre till. Det är ju jämt kö till toaletterna på Maxim".

n Handikappanpassning av övervåningen. Ett lyftbord med ramp efter väggen och en entréramp byggs.

Håkan Castor tror inte att steg två i ombyggnadsplanerna blir verklighet förrän tidigast 2007- 2008. Han bubblar av glädje över att den här kultursatsningen blir av i en tid när den kommunala ekonomin är ansträngd.

- Nästa gång handlar det om att bygga ut scenen en meter åt alla håll. Då skulle vi också få fler loger och en källare för förvaring. Men vi har sett oss omkring i landet och kommit fram till att de 320 platser vi får är rätt lagom.

- Det skramlar ganska ödsligt med 500 stolar om det inte kommer så mycket folk, säger Castor.

Han tycker att Borlänges kommunledning genom att satsa på Maximteatern visat att den begripit att samhället vilar på många ben. Näringslivsutveckling har varit en paradgren i Borlänge. Men någon kulturoffensiv har knappast ägt rum. Förrän nu, då.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons