Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats dragningskraft avtar

Annons

Den jämnaste utvecklingen av publiktillströmningen de senaste fem åren visar Skinnarspelet i Malung, som hela tiden haft 4 500-6 000 i total publiksiffra.

Det mest dramatiska fallet i publikintresse visar Ingmarsspelen i Nås som på fyra spelsäsonger fallit från 7 000 personer till 1 600 i år.

Himlaspelet i Leksand har de senaste tre spelsäsongerna stabiliserat sig på en nivå kring 4 300 personer (3 000 sponsorbiljetter kan räknas bort från det goda publikåret 2001).

Åren 1997-1999 visade Rune Lindströms spel, som numera marknadsförs under paraplyorganisationen Dalaspelen, förhållandevis god utveckling av publiksiffrorna.

Totalt sett ökade de från 15 400 besökare till 16 900. Regnsommaren år 2000 föll publiksiffran med drygt en fjärdedel.

De mycket fina publiksiffrorna för Ingmarsspelen 1999 kan ha ett visst samband med specialsatsningar och uppmärksamheten kring 40-årsjubileet. Den firade Dramatenskådespelerskan Maria Bonnevie gjorde rollen som Gertrud och Ingmarsspelen bjöd särskilt in alla som heter Ingemar (Ingmar) eller Gertrud.

På samma sätt firade Himlaspelet 2001 att det var 60 år sedan premiären i Sammilsdal 1941. En i Leksand inte okänd bank tecknade då ett avtal om extra biljetter. I år uppger Christer Ekenstein för Dalaspelen att andelen publik som betalar fullt biljettpris ökat.

Spelen har olika redovisningssätt och siffrorna i diagrammet här intill ska tas med en nypa salt. Vad gäller fullt betalande i publiken är siffrorna sannolikt missvisande för vissa år.

Under hösten kommer spelen genom marknadsbolaget Dalaspelen att bearbeta stora arbetsgivare, både kommuner och företag, i Dalarna för att förmå dem att köpa en Dalaspelsbiljett (som gäller för vilket som helst av spelen) som en personalförmån.

Dalaspelen kommer också att marknadsföra spelen på Bokmässan i Göteborg.

Studieförbundet Sensus har för avsikt att starta studiecirklar på många håll, vilka ska avslutas med att cirkeldeltagarna besöker Himlaspelet.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons