Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matplatsen: Potatisfest på Vassbo

Annons

Det är något att tänka på. Många håller fast vid "kingen" som sitter i generna sedan 1930-talet. Redan på 40-talet kom den till Dalarna men det finns numera ett fyrtiotal sorter här, säger Pirjo som jobbar med odling och odlare anslutna till potatisodlarföreningar i fem län. Hon bor i Norshyttan mitt i distriktet.

Vissa dagar svarar hon på remisser och har kontakt med myndigheter, andra dagar besöker hon konsumenter. För tillfället försöker hon uppskatta potatisskördens mängd och kvalitet i Sverige.

- Det intressanta är att se hur mycket fin potatis det finns. Att köpa tio kilo av en dålig kvalitet och bara kunna äta tre är knappast lönsamt, säger Pirjo som vill få konsumenterna att välja fin potatis, helst från orten, och heller inte vara så rädda för att prova nya sorter.

Intressant är också att vi äter olika mängd potatis vid olika tillagningssätt.

- Vi var på en lekskola och lagade olika potatisrätter. Ena dagen fick barnen pressad potatis till köttfärssåsen, andra dagen kokt. Av den pressade åt de i genomsnitt tre potatisar och av den kokta drygt en halv, säger Pirjo som själv äter flera potatisar då hon gör mos och klyftpotatis.

Potatisrätterna som de blivande kockarna från restaurang Ecole på Haraldsbogymnasiet bjöd på hade snabb åtgång.

- Vi fick göra varsitt potatisrecept i skolan. Sedan röstade hela klassen fram de bästa. Jag tänkte mig en wok från början men hällde sedan på en vinägrettsallad i stället.

Potatis är ju en basföda som det går att göra många goda rätter av, säger David Knabäck.

Davids potatissallad är originell, inte bara i smaken, konsistensen är också annorlunda på grund av att rotfrukterna som ingår är råstekta.

Martin Engström gräddade sin utvalda rätt Jölpefräs under ständig beskådan. Besökarna var lika förvånade varje gång fräset höll ihop och till och med gick att skära i smakportioner.

- Det gäller att hålla rätt värme. Den får varken bli bränd eller fastna, säger Martin, som har sitt ursprung i Bjursås där Jölpe är detsamma som potatis om nu någon inte visste det.

För er som inte hann med innan smakportionerna tog slut bjuder vi på recepten.

Davids potatissallad

(2 portioner)

400 g potatis

150 g morot

50 g rotselleri

salt

Vinägrette:

1 dl olja (raps)

2 msk dragonvinäger

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 krm vitpeppar malen

1 vitlöksklyfta krossad

1 msk hackad dill

100 g purjolök

Skala och strimla rotfrukterna. Fräs rotfrukterna i lite av oljan, så att de får färg och blir mjuka. Krydda med salt. Blanda en vinägrette och häll över. Strimla till sist ner purjolöken.

Smakar gott till stekt korv eller kassler.

Martins Jölpefräs

(2 portioner)

500 g potatis

60 g morot

salt

peppar

smör

Riv potatis och morot. Stek den rivna massan i smör och krydda med salt och peppar.

Äts exempelvis tillsammans med stekt fläsk eller lammkotletter.

Potatisbröd

(ca 40 st)

2 l mjölk

200 g ister

200 g margarin

6 pkt jäst

2 dl sirap

4 dl socker

2 dl ärtmjöl

4 msk salt

2 dl fibrex (eller kli)

1 l pressad kokt potatis

brödkrydda

2 kg rågsikt

2 kg vetemjöl

Gör en deg på vanligt sätt. Forma ämnen som kavlas ut till ca 1 cm tjocklek och låt jäsa ca 30 min. Nagga och grädda.

Låt kallna på galler.

Mer läsning

Annons