Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mates of State inget vanligt band

Annons

Orgel och trummor. Inte den vanligaste sättningen i musikvärlden. Amerikanska Mates of State är heller inget vanligt rockband.

I kväll är de huvudnamn för en minifestival på Klubb desired i Borlänge.

New York Times skrev om deras debutskiva att det var en av de bästa skivor som du troligen inte hörde år 2000.

Förra året kom uppföljaren och sedan dess har det äkta paret Kori och Jason Hammel turnerat flitigt. Förra året hade de 137 spelningar och i år har de - hittills - haft 69.

- Det är vad vi har som levebröd, säger Jason Hammel.

- Och eftersom vi är gifta så har vi ju vårt bästa sällskap med oss hela tiden.

Jason och Kori Hammel befinner sig i Stockholm efter att ha gjort ett antal spelningar på kontinenten och i Storbritannien.

I går spelade de på Debaser och i kväll avslutas europaturnén i Borlänge.

Mates of State bildades för sju år sedan efter att Kori och Jason Hammel träffats och blivit ett par. De var båda med i andra konstellationer innan och startade ett band tillsammans med ett par andra personer. Då med ordinär rocksättning.

Hur kom ni på det här med orgel-trummor?

- Det var lite av en slump. Båda spelade egentligen gitarr, men en dag dök inte de andra bandmedlemmarna upp. Det stod en orgel i replokalen och Kori började lattja med den och jag satte mig bakom trummorna. Sedan satte vi upp en mikrofon och spelade in allt och när vi lyssnade upptäckte vi att det började likna riktiga låtar, säger han.

De sparkade de andra ur bandet - som dessutom ofta skolkade från repningarna - och fortsatte som duo, även om de inte betraktade sig som ett riktigt band från början.

- Vi var lite oroliga först hur det skulle gå med förhållandet om det lät dåligt. Men nu är vi här sju år senare och vi spelar samma musik fortfarande.

Musikaliskt handlar Mates of State trots sättningen inte om något annat än popmusik, med framträdande vokala inslag.

Under den pågående turnén säljs en liveskiva som bara säljs under konserterna.

- Det bidrar till att få turnén att gå runt ekonomiskt. Det är också ett bra sätt för folk att ta hem en bit av liveupplevelsen hem, säger Jason.

Bandets tredje fulländare kommer annars i september och då har utökat instrumenteringen med trumpet, fiol och gitarr.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons