Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat som skrämmer

Annons

Amerikansk mat och amerikanska seder fascinerar de blivande kockarna Zanna Sjölander och Caroline Låås på Haraldsbogymnasiet i Falun.

När svenskläraren och projektledaren Barbro Larsson erbjöd dem en egenodlad jättepumpa var det givet att de skulle göra något alldeles extra till all hallows eve, eller halloween som kvällen numera kallas.

- Vi blev jätteglada och satte i gång med att söka efter recept. Historien bakom halloween ville vi naturligtvis också ta rätt på, säger Zanna samtidigt som hon lägger upp av pumpakakan de ska bjuda sina klasskompisar på.

Vid sökandet efter fakta hittade tjejerna ett hundratal varianter på hur halloweenfirandet kom till.

- Att pumpan kommer från Amerika och att det var indianerna som började med odlingarna, det tror jag på. Att det långt tillbaka i tiden användes kålrötter för att skrämma bort de onda andarna och att det var invandrarna som började använda sig av pumpor låter också troligt, berättar Caroline.

Zanna har hittat en mera skräckfylld sägen som sägs komma från en irländsk folksaga.

- Den handlar om den berusade och hetsige irländaren Jack som jagar upp självaste djävulen i ett träd då denne skulle hämta honom. Efter olika utspel med djävulen avlider dock den försupne Jack. Den stackars mannen släpptes inte in i himlen och till helvetet kunde han inte få komma eftersom djävulen blivit sur på honom. Men djävulen var trots allt vänlig och gav honom ett glödande kol för att han skulle hitta i det eviga mörkret, berättar Zanna.

I den irländska traditionen gjorde man sedan lyktor av betor och kålrötter på halloween och placerade ljus i dem som skulle minna om det glödande kolet.

När irländarna emigrerade till Amerika fann de inga kålrötter men indianernas pumpor fungerade lika bra.

I och med detta smälter Zannas och Carolines historier samman.


Pumpakaka

2 1/2 dl pumpa, kokt och mosad

1/2 tsk kanel

1/2 tsk muskotnöt

1/2 tsk nejlikor

2 ägg

3 dl socker

75 g margarin

3 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

3/4 tsk salt

1/2 dl mjölk

1 dl russin

1 dl hackade nötter

Blanda samman ingredienserna väl. Häll upp smeten i smord sockerkaksform. Grädda kakan i 200 grader i cirka 60 minuter. Garnera med glasyr och marsipanfigurer efter egen fantasi.

Helvetesmuffins

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1/2 tsk kanel

1/4 tsk kryddpeppar

1/4 tsk muskotnöt

50 g margarin

1 ägg

1 dl kokt, mosad pumpa

1 dl mjölk

Blanda mjöl, salt och kryddor i en stor skål. Tillsätt margarinet och arbeta samman till en smulig massa. Tillsätt ägg, pumpa, mjölk och rör samman. Fyll 12-15 muffinsformar, beroende på storlek. Grädda muffisarna i 200 gradig ugn i cirka 25 minuter.


MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons