Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerlig polsk grafik

Annons

Med en liten kniv och en bit linoleum åstadkommer den polske konstnären Krzysztof Szymanowicz det till synes omöjliga. Så här, som i hans nyöppnade utställning i Galleri Hörnan, brukar vi inte få se linoleumsnitt. Med tusentals små tag med synålstunna skärverktyg arbetas skuggor och svärta fram, ungefär som när kopparstickaren med vass stickel finarbetar direkt på plåten. De mästerliga trycken visar att det inte finns någon gräns för linoleumsnittet och att den gamla högtryckstekniken kan låna sig till både moderna uttryck och de mest avancerade kompositioner och strukturer. Men då krävs förstås en grafiker med Krzysztof Szymanowicz extrema tålamod, tekniska skicklighet och konstnärliga fantasi.

Utställningens bilder skapar illusioner om ytor i olika plan, med sugande suggestiva öppningar mellan dröm och verklighet. Välkända små föremål lånar ut sina karaktärer till lätt surrealistiska kompositioner och stilleben.

Det finns en del underfundig humor i Szymanowicz bilder. Som när det grafiska bladet får anta formen av en öppen resväska. I motivet ingår två pinnar som håller upp ett klädstreck med fastnypta små bilder - en miniutställning i utställningen.

I Polen tävlar konstnärerna med linoleumsnitt och vinner internationell berömmelse, säger Modhir Ahmed, föreståndare för Falu konstgrafiska verkstad, som mött Szymanowicz på olika biennaler där polacken vunnit priser.

-Det är den polska fattigdomen som drivit fram utvecklingen inom linoleumsnittet, säger Modhir Ahmed. Kopparplåtar är dyra i Polen och det är ingen idé att vänta på en plats i en utrustad verkstad. Men man kan alltid arbeta vid ett bord hemma, med kniv och enkla material.

De polska städerna Lodz och Lublin (där Szymanowicz är lärare på Konstakademin) konkurrerar om vilka konstskolor som producerar de främsta grafikerna inom trä- och linoleumsnittet.

Nu ska Szymanowicz stanna tio veckor i Falun och väcka liv i intresset för den gamla tekniken hos konstnärerna i Konstgrafiska verkstaden.

Utställningen kommer att gå vidare till Grafikens hus i Mariefred, så att fler ska få möta den polske grafikern.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons