Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste man ha klamydia för att gilla Salem?

/

Annons

Jag råkade berätta för mina bloggläsare att om jag fick rösta i år (om jag varit född tre månader tidigare) så skulle jag rösta på Moderaterna. En av läsarna skrev att hon tyckte att det "rimmar lite illa att lyssna på musik med tydligt vänsterbudskap och ändå inte ta till sig texterna. Det känns lite hyckleriaktigt sådär."

Min kompis håller med henne, och menar att "att lyssna på ett band och inte bry sig om texterna är ju som att kolla på en film utan bild".

Det här är intressant. Jag lyssnar på musik som tydligen tolkas som "vänstermusik". Jag tycker om sådant som Florence Valentin, Glasvegas, Kent och The Ark. Detta verkar alltså folk bli upprörda över, och de menar att jag inte bryr mig om texterna.

Och det är ju rätt surt, för jag är först och främst inte ens säker på att jag är moderat. Jag skulle rösta på dem för att de har smartast åsikter om jobb och företagande, och eftersom jag precis har startat ett företag så tycker jag att det borde vara rimligt att rösta på dem.

Men jag tycker att vänstern också har en massa bra idéer. Jag tycker att jämställdhet är megaviktigt och jag skulle kunna rösta på de rödgröna eftersom de jobbar mer för det än moderaterna.

Det är därför det här är så störigt. Att folk på riktigt tror att jag inte bryr mig om texter för att jag skrev att jag kanske ska rösta på ett speciellt parti (vilket jag inte ens är säker på att jag skulle). Hela dealen är ju jättemärklig. Att faktiskt tycka att man måste hålla med ett bands texter för att uppskatta bandet ifråga är ju faktiskt asmysko.

Hur många finns det inte som lyssnar på Petter men som INTE har pengar som rullar in som de ska och som INTE har rysk kaviar på sitt fat? Tror ni att det finns sådär överdrivet många Jens Lekman-fans som känner igen sig jättemycket i rader som "got my pockets full of money, gonna spend it all tonight"? Och alla som insett Salem Al Fakirs briljans, måste de ha haft klamydia för att kunna uppskatta hans könssjukdomslåt Roxy? (Den tänker jag inte citera, så ni får googla upp texten själva.)

Varför måste jag gå upp på sociala och ner på systemet eller få folk som ringer på från Inkasso bara för att jag tycker att Love Antell är en av Sveriges absolut bästa textförfattare? Jag tycker att han är sjukt bra på att formulera sig och att han är otroligt smart, och jag tänker inte byta musiksmak bara för att jag går i skolan och har två jobb och inte behöver jobba i packen på anstalt.

Men de här människorna kanske har rätt. Det kanske bara är okej att lyssna på de texterna man tycker om ifall man verkligen kan identifiera sig med och hålla med om dem till hundratio procent. I så fall måste jag tyvärr sluta lyssna på Markus Krunegård. För jag är ju faktiskt inte en vampyr.

Fridah Jönsson

Mer läsning

Annons