Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästarmöte i gruvan

Annons

Det är på söndag kväll som det är premiär för en konsert i Malungsgruvan.

- Det ska bli extra roligt, för min släkt har arbetat där. Min mormorsfar var Forsgren, som var en av de sista som på heltid sysslade med tillverkning av slipstenar och brynen. Fortfarande dräller det av brynen och andra grejor hemma på gården, berättar Anders.

- Forsgren var också spelman, och jag kan tänka mig att det även förr blev musik i gruvan för att lätta upp stämningen.

Anders Jakobsson är en av dessa duktiga Orsamusiker som hoppar mellan olika genrer. Till vardags är han förste konsertmästare i Gävle symfoniorkester. Fortfarande har han dock sina rötter i folkmusiken och vid onsdagsyrorna dyker han upp ibland.

- Då kan det bli vad som helst.

När Anders sagt ja till att vara ceremonimästare vid konserten, fick han i uppdrag att sätta samman ett program "som du själv verkligen gillar".

- Med fria händer kom jag fram till att göra lite av varje. En favorit är spelmannen Pers Hans från Rättvik. Han är en dröm att spela med, så han måste med.

- En annan, som är känd här på hemmaplan, är Johanna Tysk från Vattnäs. Hon är förste violinist i Dalasinfoniettan och riksspelman. Vi har spelat tillsammans tidigare i sinfoniettan och Annas signum är att hon spelar med power.

Det tredje valet är mer överraskande. Det handlar om tre Stockholmsgrabbar i 20-årsåldern.

- De kallar sig Hot club de Suede och spelar swingmusik. Första gången jag hörde bandet var på Bengan Janssons 40-årskalas. Trots att musiken kommer från en tid när deras föräldrar, eller mor- och farföräldrar, var små, har de ett tryck i musiken som är imponerande. Jag sade då att "får jag en chans att spela med dem, så ska jag ta den". Och nu kommmer de till Orsa.

Nu blir det inte en konsert i tre delar med de olika musikstilarna.

- Vi kommer att blanda både friskt och djärvt för att skapa en kul stämning i det vackra stenbrottet. Trots det kommer alla musikstilarna att få tid att sjunka in. Jag vet att alla inblandade musiker verkligen ser fram mot den här spelningen, säger Anders Jakobsson.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons