Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästarklass i Tällberg

/
  • Celloelever har fått möjlighet att utbilda sig under ledning av världsledande cellister och lärare och har valt Tällberg som sin mötesplats. Här är det Kristina Winiarski som får instruktioner av Jakob Kullenberg.

Det strömmar musik från en cello, från två, från tre, från många. Det är masterclass, utbildning av avancerade elever som pågått under några dagar på ett hotell i Tällberg.

Annons

Familjekontakter och tillfälligheter är förklaringen till att tretton avancerade celloelever och ett antal topplärare från hela världen valt hotellet som sin mötesplats i vinter.

Det är Open Strings celloakademi som hittat till Dalarna. Open Strings har vanligtvis sin hemvist i Danmark. Där har man varje sommar sedan 2004 arrangerat masterclass för cellister.

När man ville träffas också vintertid föll valet på Tällberg. Det är hotelldirektör Salka Börjeson Eynon som lockat dem till sitt hotell.

Nu klingar musiken från alla håll och många rum. Det spelas överallt och hela dygnet.

Amerikanen Gary Hoffman, som spelat med ett stort flertal symfoniorkestrar i världen, är en av lärarna. Jakob Kullberg, som är en av musikvärldens främsta nya cellister är den som startade Open strings och undervisar nu själv i Tällberg. Den tredje läraren på plats är Miklos Perenyi från Ungern.

– Det är Open Strings strävan att ge studenterna möjlighet till återkommande lektioner genom den kedja av masterclasses som vi skapat, förklarar Jakob Kullberg.

Förutom Tällberg, ingår olika orter i Danmark sommartid och också en masterclass på våren i Frankrike.

Under vistelsen i Tällberg har både lärare och elever gjort också mer offentliga framträdanden. På tisdag, 10 januari, finns ytterligare en möjlighet att höra dem, i Leksands kyrka, med start 19.00.

Mer läsning

Annons