Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästare och musiker på topp i Dalarna

Annons

Mästarcellisten Ola Karlsson gjorde i torsdags den första av tre konserter tillsammans med Dalasinfoniettan i Dalarna. I Falun i torsdag tog musikerna publiken med storm.

Ola Karlsson är född 1952. Han började ta cellolektioner när han var tio år gamal. Under sin karriär har han hunnit med en hel del. Han har studerat i Köpenhamn och Los Angeles, tilldelats Carl Nielsen-priset, varit solo-cellist i Radiosymfonikerna och dirigerat flera symfoniorkestrar i Sverige.

Nu spelar han med Dalasinfoniettan.

Först på programmet står Carin Malmsjö-Forsslings Release för stråkorkester. Release är ett stycke som består av tre satser, var och en av olika karaktär.

Dalasinfoniettan spelar med övertygelse och visar prov på stor förståelse för styckets olika karaktärer. De gör stycket absolut rättvisa. Carin Malmlöf-Forssling, som faktiskt fanns med i publiken i Falun, kan vara nöjd.

Ola Karlsson spelar nu också de välkända Rokokovariationerna för cello av P eter Tjajkovskij.

Till en början är bilden av det hela ganska komisk. När Ola Karlsson inte spelar dirigerar han nämligen musikerna bakifrån med cellon i knäet.

Ola Karlsson spelar med lätthet på hand och stor säkerhet i tonen. Det hela är bra framfört - förutom små missar på de allra högsta flagioletterna.

Men han blir inklappad flera gånger och får spela ett extranummer.

Han är en riktig virituos. Men det är ändå DalaSinfoniettan som gör konserten minnesvärd. De är på topp, helt enkelt.

Efter paus framför de också Mendelssons symfoni nr 4 i A-dur Den italienska också under ledning av Ola Karlsson.

IDA BRÄNNSTRÖM

Mer läsning

Annons