Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Masjävlar-Sofia i science fiction-film

Annons

Sofia Helin slog igenom stort 2004 då hon spelade den kvinnliga huvudrollen i både Masjävlar och Rånarna.

I Ursprung: Okänt spelar hon journalisten Linda som kommer en mycket skrämmande hemlighet på spåren.

-Utgångspunkten är flera fall av försvunna barn, flickor som alla är i ungefär samma ålder, berättar Lennart Dunér på Omegafilm som producerar Ursprung: Okänt.

-När Lindas eget barn försvinner börjar hon själv nysta i vad som hänt. Då kommer hon i kontakt med en annan kvinna, en läkare på ett laboratorium som arbetar med barnlöshet. Den läkaren har... en annan agenda, och det blir en sorts kamp mellan dem.

Lennart Dunér beskriver Sofia Helin som "en duktig skådespelerska som dessutom passar perfekt för rollen".

-Lindas man har nyligen gått bort, så när filmen börjar är hon mycket skör. Nu måste hon använda hela sin professionalism för att bli en stark människa igen.

För regin av Ursprung: Okänt svarar Jakob Söe-Pedersen som gjorde tv:s julkalender Dieselråttor och sjömansmöss år 2002. Det här blir hans långfilmsdebut.

-Vi tror mycket på Jakob och har länge försökt få till ett projekt med honom, säger Lennart Dunér.

-Han är förtjust i den här typen av berättelser vilket inte är helt vanligt i den konservativa filmbranschen. Det finns en stor osäkerhet för svensk science fiction; målgruppen är inte lika tydlig längre eftersom biobesöken minskar.

Filmens budget är inte helt fastslagen, men Dunér, kritisk till det svenska stödsystemet för film, säger att "den borde vara ovanligt dyr men tillåts bara vara ovanligt billig". Inspelningen är beräknad till september/oktober i år.

Omegafilm gjorde senast Guldbaggebelönade Den bästa av mödrar med Maria Lundqvist och Michael Nyqvist.

ERIK HELMERSON/TT SPEKTRA

Mer läsning

Annons