Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maserhallens entré skimrar av emalj

Annons

Maserhallen i Borlänge - en av stadens mest spännande 60-talsbyggnader - har förnyats invändigt. I entréhallen möter man ny rymd och öppenhet och utmed hela den svagt rundade vägg som utgör centrum löper en konstnärlig utsmyckning i emalj.

Målningen har en genomskinlig lätthet som tycks spegla både vatten och ljus. Därmed öppnas visuellt väggens begränsningar.

Konstnären, Gösta Backlund, Borlänge, ville anknyta till miljön och har gjort konstverket till en pendang till simbassängen på andra sidan passagen.

Den skimrande djupeffekten har framkallats med två blå toner på vit botten, grönblått och koboltblått målat vått i vått.

Ett band av hårdare kontrasterande vinklar och diagonaler bildar en färgudda kontrast som framhäver väggens genomskinliga vattenton. Över den blå ytan dansar en lekfull serpentin i vitt. Den dyker ner under ytan och upp igen, nästan som om den följde simmarnas rörelser.

- I rörelsen ville jag ha fram det levande i en tecknad linje, där tyngden på pennan avgör tjocklek och böjning, säger Gösta Backlund.

Att man valde just emalj som konstnärligt material i det här fallet gläder förstås Gösta Backlund, som tidigt förstod emaljens möjligheter och som tillsammans med Hans Östman byggde upp Föreningen Emaljverkstaden i Falun för 25 år sedan.

Ett så stort uppdrag har aldrig tidigare förfärdigats i emaljverkstadens lokaler - emaljplåtarna täcker en yta på 26 kvadratmeter och Gösta Backlund förfärdigade dem under september månad. Skissarbetet började redan på vårvintern.

Ingvar Grau har filmat verkets framväxt för Film i Dalarna från skiss till montering - samarbetet med arkitekten Claes-Göran Arhén, plåtslageriarbetet på Isakssons plåt, malningen av emaljen hos Falu Emaljskyltar och Göstas målning och bränning av plåtarna i emaljverkstaden.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons