Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martinpelto inte hovsångerska - men stipendiat

Annons

Hillevi Martinpelto, den Hedemorabördiga sopranen har tilldelats årets Set Svanholm-stipendium på Kungliga Operan i Stockholm. Vid utdelningstillfället blev hon till sin förvåning utnämnd till hovsångerska, men de 25 000 kronorna i stipendiet mildrade förhoppningsvis skadan.

"Det kanske kan tjäna som ett litet tips till hovet?" skriver till och med Operan i sitt pressmeddelande.

Samtidigt delades årets Jussi Björlingstipendium på 15 000 ut. Det tillföll tenoren Uno Stjernqvist för "hans mångåriga arbete på Operans och andra scener i Jussi Björlings efterföljd".

Flera stipendier delades ut vid samma ceremoni. Joel Berglundstipendiet till Sylvia Moi, Mia Carlsson och Marcus Schwarz. Hugo och Mafalda Hasslos till Andreas Lundmark samt Helga Görlins stipendium till Sara Olsson.

Frifot

poppis i USA

USA. Ale Möller, Lena Willemark och Per Gudmundson - tillsammans utgör de folkmusikgruppen "Frifot", och är välbekanta för svenska folkmusikintresserade. Nu har de fått ett ordentligt genomslag på andra sidan Atlanten också. Den amerikanska nättidskriften Root Worlds läsare har röstat fram gruppen som "bäst i USA" enligt ett pressmeddelande. Frifots senaste platta släpptes i USA i början av oktober av ECM/Universal och gruppen har innan det turnerat över hela kontinenten.

Mer läsning

Annons