Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marklund följer upp Gömda

Annons

När Liza Marklund skrev dokumentärromanen Gömda upprördes hela Sverige av Maria Erikssons berättelse om misshandel, hot och skräck. Nu har tillvaron ordnat upp sig för Eriksson och uppföljaren Asyl släpps den 16 juni.

- Jag skrev färdigt boken i går och ska bara gå igenom några detaljer med hennes advokat, säger Liza Marklund.

I Gömda berättar Liza Marklund historien om hur Maria Eriksson misshandlas, våldtas och hotas av sin pojkvän. När hon träffar en ny man förföljer den förre hennes nya familj och till slut måste hon lämna landet, där avslutas Gömda. Sedan dess har Maria Eriksson och hennes familj bott på flera olika kontinenter på flykt från ex-mannen.

- Nu har hon lyckats ordna frågan för sig själv och sin familj. Än kan jag inte avslöja allt som hänt, säger Liza Marklund.

Marklund berättar att hon tillbringat mycket tid med att resa i Maria Erikssons fotspår. Arbetet med den första boken inleddes för tio år sedan och inför Asyl ville Liza Marklund hitta tillbaka till Maria Erikssons sätt att uttrycka sig.

- Det har varit ett privilegium att få vara med om hennes fantastiska resa.

Gömda publicerades 1995 och blev ett viktigt inlägg i debatten om kvinnors villkor i samhället. Liza Marklund berättar att hon fortfarande får mycket frågor om hur Maria Eriksson har det och människor drar gärna paralleller till folk i sin egen närhet.

- En del har trott att de själva figurerar i boken, men vi har ju gjort om rätt mycket. Det här är en väldigt vanlig historia, vilket känns väldigt obehagligt.

Vad har hänt med den misshandlande mannen från Gömda?

- Han bor kvar i hennes gamla hemstad och myndigheterna där anser att hotet mot henne fortfarande finns kvar. (PM)

JOHAN SJÖSTRAND

Mer läsning

Annons