Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marit Bergman i Nationalencyklopedin

/

Annons

Någon som inte vet vem Marit Bergman från Rättvik är? Gå och slå upp henne i Nationalencyklopedin! I dagarna blev tidningens krönikör och Dalarnas egna popprinsessa uppslagsord i vårt största uppslagsverk. Där är hon i gott sällskap av andra svenska artister som Robyn, Eva Dahlgren och Orup.

Vi frågade Marit Bergman hur det känns att vara sökbar i Nationalencyklopedin.

- Jasså, har jag blivit med där? Jättebra! Jag vet inte riktigt vad jag ska säga att det betyder men ofta känns det faktiskt ganska slumpartat vem som hamnar i uppslagsverk. Det blir svårare och svårare med kanon inom populärkultur. Det är ett så diversifierat landskap. Något kan vara väldigt stort inom en sfär och samtidigt vara rätt så oviktigt i en annan.

- Men det roliga vore ju om någon hittade mig som artist genom att slå upp mig i Nationalencyklopedin!

Arne Ekman, chefredaktör på NE.se, berättar att det viktigaste kriterieriet för att något ska bli sökbart och få en artikel i Nationalencyklopedin är att det har ett uppslagsvärde.

- Vi har jättebra koll på nätet vilka ord som människor söker på och vi tar inte med en person i Nationalencyklopedin för att vara rättvis eller för att någon är värd det utan det är helt enkelt för att vi tror att folk vill slå på honom eller henne. Dessutom ska personen ha en viss nivå inom sitt fack för att komma med. Det får inte vara en one-hit-wonder som är borta efter ett år utan han eller hon ska ha varit med ett tag.

Mer läsning

Annons