Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marilyn mot evigheten

Annons

I sommar visar Liljevalchs i Stockholm "Min Marilyn" med ett hundratal verk som porträtterar skådespelerskan. Parallellt har Leif-Erik Nygårds en utställning på Blå Porten på Djurgården där bland annat hans bild på Marilyn Monroe visas.

- En del säger att det är den sista bilden som togs på henne, men jag är inte säker. Däremot var det den sista organiserade fotograferingen, säger Leif-Erik Nygårds.

Han jobbade som assistent åt den ansedde fotografen Bert Stern som hade fått i uppdrag att fotografera filmstjärnan för tidningen Vogue. I pauserna fick Nygårds bra kontakt med Marilyn Monroe.

- Vi hade en bra relation. När jag blev sjuk senare skickade hon efter sin doktor till mig, berättar Leif-Erik Nygårds.

Marilyn Monroe var beredd att visa sig halvnaken för Bert Sterns kamera, men när fotografen ville fotografera henne helnaken tog det stopp. Relationerna mellan fotograf och modell blev frostiga och Stern lämnade Los Angeles.

- Jag blev kvarlämnad för att städa upp. Eftersom mina vänner i Sverige inte skulle tro på att jag träffat Marilyn frågade jag om jag fick ta en bild. Hon låg i sängen med ett täcke över sig och svarade att det var inga problem.

När Leif-Erik Nygårds kom med kameran hade hon tagit av sig täcket och låg naken. Den unge fotografassistenten tog sin bild, men när han skulle ta en till krånglade blixtaggregatet.

- Det var synd, hon hade ett fantastiskt leende på den andra bilden. I det ögonblicket var hon Norma Jean Baker.

Bilderna visas mellan 15 juni och 18 augusti. (PM)

Mer läsning

Annons