Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria gör fräsch film

Annons

Redan på tisdag är det inspelningsstart för "Nina Frisk" med beräknad premiär i januari/februari nästa år. Sofia Helin spelar flygvärdinnan Nina som aldrig träffat den rätte och just nu absolut inte har tid. Klart hon träffar den rätte.

- Det är sista delen i min singeltrilogi som började med "Fishy" (en övningsfilm som aldrig biovisats) och fortsatte med "Masjävlar". Jag ville hänga kvar i ämnet lite till, den här gången mot Stockholmsbakgrund, säger Maria Blom som sammanfattar handlingen så här:

- Nina lever ett typiskt flygvärdinneliv. På hemmaplan har hon trassliga relationer till sin mor och bror - och så möter hon för första gången kärleken.

Kärleken (Marcus) spelas i det här fallet av Daniel Götschenhjelm, en oprövad förmåga som Maria Blom säger att hon "träffat på vid flera olika tillfällen i livet".

- Jag såg ganska omgående att det var han som skulle göra rollen. Han har den komplexitet som utmärker Marcus.

"Masjävlar" var Maria Bloms filmdebut och blev en av de senaste årens största svenska framgångar. Ändå säger hon att hon inte känt någon press inför sin andra film.

-"Masjävlar" gick så otroligt bra att den här bara kan gå sämre. Det känns lugnande att ha gjort en riktig rökare först. Det hade varit värre att sitta i ett mellanläge, att vara hungrig på att nå de där höga publiksiffrorna.

När hon beskriver "Nina Frisk" återkommer Maria Blom hela tiden till ordet "fräsch": "Det är en fräsch titel på en fräsch film, fräscht tycker vi är bra, det ska vara fräscha färger..." Målet är att göra en mer visuell film än "Masjävlar", att släppa in luft och ljus och tänka mer i bild.

- Det kanske är den första svenska filmen om flygvärdinnor? Det som finns runt omkring mig hamnar ofta i det jag skriver, och nu har jag rest runt mycket med "Masjävlar" och befunnit mig i flyg- och hotellmiljöer. Jag är fascinerad av yrken där man ska vara ansiktet utåt och full av energi. Det är kul att utforska hur en sådan person är privat.

I övriga roller finns bland andra Sven Ahlström, Gunnel Fred och, som Ninas mamma, Gunilla Nyroos.

Sofia Helin säger att hon och Nina Frisk är två mycket olika personer. Ninas flygvärdinneleende har gett Sofia ont i käkarna.

- Jag har varit ute och provflugit på sträckan Stockholm-Bryssel. Jag fick välkomna passagerarna, servera, dela ut handdukar... Personalen skrattade lite men passagerarna tyckte jag var bra. En frågade om jag inte var Tuva Novotny. (TT Spektra)

ERIK HELMERSSON

Mer läsning

Annons