Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Dellefors sparkas

Annons

- Jag är chockerad. Jag har aldrig hört om maken. Så sent som i höstas hade jag ordförande Leif Svenssons förtroende. Nu har hans uppfattning om mig ändrats. Varför vet jag inte. Jag har inte gjort några formella fel. Och just nu håller jag på och planlägger nästa säsong, säger en uppenbart skakad Margareta Dellefors.

I augusti skulle hon bland annat ta emot en delegation från Bolsjoj-teatern i Moskva. Ett gästspel med den världsberömda operans uppsättning av Boris Godunov planerades.

Nu blir det inte så.

- Nu har jag bokstavligen fått sparken, säger hon.

Styrelsen för Dalhallas produktionsbolag fattade beslutet att Dellefors skulle skiljas från sitt uppdrag som konstnärlig ledare för operaverksamheten förra onsdagen.

Styrelseordföranden Leif Svensson menar att det är en direkt följd av föreningen Dalhallas vänners årsmöte som hölls förrförra helgen. Ett tumultartat möte då det krävdes att vänföreningens styrelse skulle avgå. Efter det var situationen ohållbar, menar han.

Leif Svensson menar att Margareta Dellefors varit djupt delaktig i planen att avsätta vänföreningens styrelse och i förlängningen förändra både ledningen och inriktningen för Dalhalla. En förändring där opera skulle dominera utbudet.

- Då skulle verksamheten gå överstyr och då blir det inga konserter överhuvudtaget.

- Vi kan inte inom Dalhalla ha en sån här väldigt besvärlig konflikt där det finns en person som driver en linje som övriga inte håller med om.

Men han beklagar beslutet.

- Det är med stor och djup sorg hos alla i styrelsen som detta sker. Vi vet vad Margareta Dellefors har gjort och vad hon betyder för Dalhalla.

Och i grunden delar han Margareta Dellefors syn på verksamheten, säger han.

- Vi i styrelsen är också besjälade av att det ska vara opera i Dalhalla. Men det är också viktigt att människor som vill se andra typer av konserter också ska kunna göra det i den fantastiska arenan.

Skulle detta kunna skötts annorlunda än att ge Margareta Dellefors avsked med knappt två dagars varsel?

- Nej, till slut gick det inte att göra på något annat sätt. Vi hade önskat att Margareta Dellefors inte ställt allt på sin spets. Det handlar inte om huruvida det skedde via telefon eller brev. Vi har nått vägs ände och det måste vara skriftligt.

Kommer ni att tillsätta en efterträdare?

- Vi kommer att tillsätta en ny konstnärlig ledare för operafestivalen. Det här är så nytt så jag vet ännu inte hur.

För Dalhallas vd, Håkan Ivarsson, som jobbar nära Margareta Dellefors kommer beslutet som en total överraskning. Han har inte ens informerats när tidningen ringer honom.

- Det var ett medvetet val från styrelsen att hålla mig och kansliet utanför. De har sagt att det är ett beslut som ligger på styrelsenivå.

I morgon skulle Margareta Dellefors och Håkan Ivarsson gemensamt ha mottagit ett lokalt kulturpris från Johan Gottlieb Gahn-akademien för sina insatser för Dalarnas utveckling. Prisutdelningen är nu framflyttad på obestämd tid.

Enligt Leif Svensson har diskussionen om Margareta Dellefors fortsatta uppdrag pågått i flera år, men själv menar hon att det startade med ett möte i höstas då hon sa sitt hjärtas mening om verksamheten.

- Jag tänker på vad Astrid Lindgren sade. "I bland måste man säga saker som man inte vill. Annars är man en liten lort.", säger hon.

Margareta Dellefors kommer att uppbära lön till och med februari 2004.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons