Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manuset var allra sämst

Annons

Film | Action

Torque

Regi: Joseph Kahn

I rollerna: Martin Henderson,

Ice Cube, Monet Mazur,

Adam Scott med flera.

Det är svårt att säga vad som är allra sämst med Torque, en dum-actionrulle som står i en klass för sig: skådespeleriet? manuset? Jag lutar åt det senare, även om det är ett tajt lopp.

Historien är tunnare än fjunen på Kojaks flint, och smått hjärndödande att redogöra för.

Mc-killen Ford (Martin Henderson) återvänder från sin ofrivilliga exil i Thailand för att än en gång åka båge i Nevadaöknens solnedgångar med sin ex-flickvän Shane (Monet Mazur), en tuff bikerböna. Diverse gänguppgörelser, knarkaffärer, FBI-agenter, långa åksekvenser, motorvägsrace och slagsmål kommer emellan deras kärlek som har sin skådeplats på diverse breda motorvägar mellan Mexiko och Los Angeles.

Lite måste man le åt att Torques storskurk och low-rideråkande knarkkung heter "Henry James", men sedan är det roliga över.

"Jag lever mitt liv en kvarts mil i taget" säger Ford och kisar med ögonen mot horisonten. Då har man redan önskat livet ur honom i 45 minuter.

Ice Cube får vara med på ett hörn som rivaliserande gängledaren Trey, hövding över det svarta badass motorcykelgänget Reapers (sannerligen en raritet), iförda färgglada skinnställ med mycket reklam och finfina sportcyklar (även det ett unikum bland kriminella mc-gäng som brukar föredra choppers eller inga motorcyklar alls).

Mest av allt går det väldigt fort i Torque. Det är liksom hela poängen, och då behöver man sportcyklar, inte Harley Davidsons. Men särskilt m*ther f***ing badass är ju inte det precis.

Ett tag går det så fort att datoranimationen plötsligt blir som i ett tv-spel. Och då förstår man att Torque egentligen inte är en 83 minuter lång dyngfilm utan en trailer för något som små och stora pojkar vill ha i sin X-box. Men det hjälper ju inte den som går på bio.

Det finns ändå en förmildrande omständighet med Torque: den är ganska kort - tyvärr inte på långa vägar kort nog.

ANNA RUNNBERG GULLBERG

Mer läsning

Annons