Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manskör gör succé på bio

Annons

Dokumentärfilmaren Knut Erik Jensen i Tromsö har fått hela landet att vända blickarna mot det lilla av väder och marknadskrafter så utsatta fiskarsamhället Berlevåg, längst upp i Finnmark vid kanten av Norra Ishavet, med sin dokumentärfilm om Berlevågs manskör.

- En otrolig respons, säger Knut Erik Jensen som sedan 70-talet gjort många uppmärksammade filmer, men aldrig upplevt en liknande fullträff.

- Berlevåg utlöste något som på ett sätt fyllt ut bilden av mig som filmskapare, och det är jag väldigt tacksam för, säger han.

Han är van vid frågan om hur han fick idén att göra den.

- Det var en sen höstdag i Berlevåg i samband med inspelningen av min spelfilm "När mörkret är förbi". En kall nordvästlig storm drev snön horisontellt genom fiskeläget. Jag var på väg för att lyssna på en konsert med manskören i bygdegården. Jag blev från första ögonblicket rörd till tårar. De stod där vid havsbandet och sjöng, med fullt allvar, starkt och innerligt "Tryggare kan ingen vara..."

I det ögonblicket föddes "Heftig & begeistret".

Den kostade runt fem miljoner kronor att producera och hade på bara några månader spelat in mer än fem gånger så mycket.

Och den fick stor uppmärksamhet på årets filmfestival i Göteborg.

SVT förhandsköpte snabbt den geniala mixen, liksom finsk tv, också den danska televisionen har uttryckt intresse. Och den svenske dokumentärfilmaren Stefan Jarl tog den med sig till filmdagarna i Båstad i början av augusti och nu bär det iväg till Australien, Nya Zeeland, USA...

Den löper som en vind över landet och närmar sig kultstatus.

"Berlevågskt" har blivit ett nytt begrepp när man i Norge pratar om fenomen av godmodig karaktär. Och allt fler har börjat sjunga i kör inspirerade av de manliga rösterna från lilla Berlevåg som befinner sig mitt uppe i en turnéplan som inte sett sin make.

Närmare 600 000 norrmän såg filmen redan under våren, den slår publiksuccéer som Titanic och James Bond - och den norska filmindustrin med häpnad.

Förr sjöng manskören gratis, nu kostar den 35 000 kr dygnet.

Det har blivit en ekonomisk maktfaktor av den vindpinade nordlänningens enkla vardag.

För det är den Knut Erik Jensen skildrar i denna fantastiska mix av den sjungande Berlevågkören i rykande snöstorm, i smoking eller pälsmössa, vid kanten av ett rasande hav, eller på en blommande fjällsluttning, små skarpa infallsvinklar till sångarnas godmodiga, kärleksfulla, tankar om de olika vardagsbestyren.

Biopubliken applåderar, i likhet med kulturjournalister...

"Han har fångat något av själen i det lilla samhället på Finnmarkskusten och hos de människor som bor där. Han lyfter dem bokstavligt talat ett stycke närmare himlen", skrev bland annat kulturjournalisten Björn H Larsen, på tidningen Nordlys efter att ha följt filmteamets arbete under den första fasen.

Sedan dess har hyllningarna duggat tätt.

Det är en något omtumlad Knut Erik Jensen som under en pratstund i Tromsö medger att det succéartade förloppet överraskat honom. Han var inte förberedd på kraften eller hastigheten över den boll som nu rullar.

- Filmen har gjort dåligt väder till något naturligt. Det har blivit attraktivt också för sörlänningar att få uppleva snöoväder, säger Knut Erik, nöjd med den utvecklingen.

Han är den genuine finnmarkingen, föddes i Honningsvåg under krigsåren, tvångsevakuerades i oktober 1944 som alla andra, återvände några år senare trots myndigheternas förbud, deltog i återuppbyggnaden, upplevde Finnmarks utsatthet med sorg, smärta, ilska och den kreativa kraften.

I film efter film har han berättat om den nakna utsattheten i en landsända som alltid legat långt ute i periferin. Aldrig tidigare har budskapet så enkelt nått fram till så många.

- Sångarna i Berlevåg sjöng långt innan jag och mitt filmteam upptäckte dem. Filmen är ett resultat av deras sätt att vara på. Sättet som de exponerar sig på är typiskt för den näring de har levt av i hela livet, det vill säga fisket, säger han.

Yrvaket gnuggar sig de 1 200 berlevågarna i ögonen inför uppmärksamheten.

- Oförberedda fick vi en gåva, säger kommunchefen Kirstin Bitti Johansen och erkänner att det inte är det lättaste att ta emot en gåva ingen bett om.

Hon sitter i det lilla enkla kommunhuset, ovan vid att det plötsligt är så många sökande till de lediga platserna i skolan, i sjukvården, i kommunhuset.

I Berlevåg har man vant sig vid outbildade lärare och ständig sjuksköterskebrist. Men situationen har blivit en annan. Femtio sökande till två lediga lärarjobb garanterar att barnen i Berlevåg i höst har fått välutbildade lärare.

Det är tack vare all positiv publicitet som följer i manskörens väg.

- Jag vet att det är så, säger hon och drar sig inte för att betrakta Knut Erik Jensens kameralins som något av ett under.

LENA WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons