Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människan i centrum

Annons

Sture Meijer (född 1931) har varit konstnär i 50 år, men hans måleri är av det slag som aldrig tycks bli inaktuellt. Tvärtom tycks rösten bara bli kraftfullare och tydligare med åren.

Utställningarna är de första i Dalarna för Sture Meijer, som bor i Kåge utanför Skellefteå, men är välkänd utställare i hela landet.

Det humanistiska perspektivet är tydligt i den bildvärld som öppnar sig i Konsthallens utställningssalar. Alla bilder befolkas av människor, aktörer, betraktare, i samspel eller vända bortåt, inåt. Snart blir man bekant med figurerna som återkommer och tycks ingå i en slags "familj" med symboliska attribut. Trots att de är o-gripbara och inte sällan har blicken bortvänd, har de en märklig utstrålning. Det känns som om de har något viktigt att berätta om mänsklighetens historia och om de tragedier och komedier som om och om igen spelas upp.

Spontaniteten, det levande flödet, understryks också av färgerna, där inte minst det röda kan ge nästan chockerande effekter.

Det finns ett tydligt spänningsfält i motiven. Mörkret ruvar i bakgrunden - bortom tid och rum där ingenting finns. Sture Meijer har ett speciellt förhållande till svart.

Ur mörkret framträder figurer och skeenden, som i blixtbelysning. Kontrasten mellan svärtan och det plötsliga ljuset skapar en känsla av förväntan och förvåning, samtidigt som det väcker oro - snart slocknar allt igen, figurerna försvinner tillbaka in i skuggan.

Sture Meijer målar inte sällan människor som är avklädda allt, både kläder och individuella särdrag. Känslan av utlämnad ensamhet är total.

Men i hans bildvärld återkommer också gestalter som tycks fullt upptagna av sina roller och som bär kläder som anger deras plats i livets maskerad. Sammankomsterna blir ibland till klassiska Commedia dell´Arte-scenerier, med harlekin på central plats.

En utställning med Sture Meijers grafik öppnas samtidigt i Galleri Se. Därmed kan man intressant nog uppleva olika sidor av Sture Meijers konst i Falun just nu.

Litografierna utgår från samma bildvärld. Men här finns en speciell glädje i att renodla och skärpa kontrasterna. Enligt Sture Meijer själv ligger det en utmaning i att i förväg tänka ut hur färgerna ska sparas ut eller läggas på varandra, det är ungefär som att spela schack.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons