Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsysslaren från Falun

/

Annons

Han har stoppat in sitt långa hår i en stickad mössa och ser för dagen inte alls särskilt Rednexaktig ut. Inga cowboyhattar, inga mockafransar, inga boots så långt ögat når. Men så är det också en ovanligt ledig dag för Jens, som tillsammans med övriga tre medlemmar i gruppen har haft ett hektiskt schema den senaste tiden. Och så lär det fortsätta, med eller utan rumänska melodifestival.

Men det är bäst att vi tar det från början, för sagan om Rednex märkliga väg in i – och som det verkar – ut ur, den rumänska melodifestivalen är ungefär lika galen som Jens Sylsjös egen historia. Den är resultatet av tillfälligheter, oväntade erbjudanden och en öppen inställning till nya utmaningar.

– Jag är ju inte typen som har levt på nudlar och hankat mig fram för att få spela musik. Det har aldrig varit någon pojkdröm att stå på scen, säger Jens Sylsjö, som snarare aktiverade sig med hockey, gymnastik, fotboll och innebandy under uppväxtåren i Falun.

1994, samma år som sångerskan Annika Ljungberg och ett produktionsbolag satte ihop det ursprungliga Rednex, spelade Jens fotboll med Falu BS och tränade en del med Brage. Dunderhiten Cotton Eye Joe undgick honom naturligtvis inte, och när Rednex hade turnépremiär i Borlänge stod Jens i publiken. Han tyckte det var bra –”party” som han säger. Kul stämning och fart på scen.

Kritikerna var inte lika lyriska, men Rednex tog det med en nypa salt. De skaffade en docka vid namn Bjurman, som de sågade i lite ibland. Försäljningssiffrorna behövde de aldrig oroa sig för

– sammanlagt har gruppen sålt tio miljoner skivor, varav hälften i Tyskland.

– På den tiden hade de 283 speldagar om året, ibland var det två-tre gig per dag, och då går det inte att soundchecka och köra live. Men nu sjunger vi live på våra framträdanden, och musiken har blivit lite mera bluegrass än eurotechno, säger Jens Sylsjö.

Hans egen bana in i artistbranschen började när han jobbade med scenografi på tv4:s såpa Skilda världar, och blev god vän med skådespelaren Matti Berenett. När Matti och några till gav sig ut på barturné blev Jens tillfrågad att ta hand om bokningarna. Det uppdraget gjorde honom i sin tur till bokare för dj Mendez. När denne kort därefter gick in i studion och spelade in hitlåten Razor tongue, var det Jens som fick sjunga den latinodoftande refrängen. Samma år, 1999, blev han och sångerskan Annika Ljungberg ett par – och när det avsomnade Rednex återuppstod för drygt tre år sedan blev alltså Jens en i gänget. Medverkandet i förra årets svenska melodifestival blev något av en revansch hos den svenska publiken.

Bidraget Mama take me home gick till final och spelades flitigt i radion. Jens, Annika och de andra såg ut att ha roligare än någonsin. Men några planer på ny melodifestivalsatsning fanns inte. Förrän den där märkliga rumänska historien tog sin början.

På nyårsafton spelade Rednex i Rumänien, som då firade sitt inträdande i EU med buller och bång. Där träffade de gruppen Ro-mania, som berättade att de skrivit en låt som skulle passa Rednex. Någon inspelning blev det inte, då. Men några veckor senare hände allting väldigt fort.

– Vi var i Åre och skulle ha det lite skönt, åka skidor och göra någon spelning. Då ringer de från Rumänien och säger att låten har blivit antagen till Melodifestivalen.

Jens och de andra fick gå raka vägen in i en studio i Åre för att lägga sång till de ljudfiler som skickades över. De kommande två dygnen blev minst sagt hektiska, med framträdanden i Åre och Göteborg och oändliga buss-, tåg- och flygresor innan de landade på rumänsk mark för att repetera och öva inför delfinalen.

Rednex och Ro-mania gick enkelt vidare till final. Men en vecka senare kom nästa dramatiska besked: låten, Well-o-wee, var diskvalificerad. Orsak: en bit av bidraget kommer från en gammal tradlåt på fiol, som tidigare spelats offentligt.

Sedan dess har det varit fortsatt turbulent, skivbolaget har överklagat beslutet och hotar stämma den rumänska televisionen, som ska ha känt till den omtvistade fiolslingan. Mitt i kaoset står Jens Sylsjö och lagar mat i huset i Stockholm när Pralin ringer upp för att få en sista lägesrapport innan tidningen ska gå i tryck.

– Det är kalabalik där nere. Det har tydligen blivit en stor mediegrej av det här och de säger att det rumänska folket står bakom oss och vill se oss i finalen. Men jag gråter inte blod om det inte blir något.

– Låten de har skrivit åt oss har fångat det gamla Rednex väldigt bra, men den är inte representativ för oss i dag, säger Jens, som låter ganska obekymrad trots allt.

Rednex har fullspikat schema framöver, med eller utan rumänsk final. Och de kommer säkert att ha roligt, kanske lite för roligt.

Faktaruta

Jens Sylsjö

Ålder: 33 år.

Född och uppvuxen: i Falun.

Bor: i Stockholm.

Familj: hustrun Annika Ljungberg och dottern Molly, 3,5 år.

Gör: Artist i Rednex. Utbildad säkerhetsrådgivare för personer som har en hotbild mot sig.

Aktuell: Kanske, kanske deltar i rumänska melodifestivalfinalen ikväll, om skivbolagets överklagan går igenom. Men mest troligt är att det

rumänska festivaläventyret är över för Rednex. I dagarna släpps gruppens nya singel, Anyway you want me, en mer popbetonad ballad som ska premiärspelas i Bingolotto den 18 februari.

Kuriosa: Jens spelade en gång i tiden division-tre-fotboll i England och har varit reporter för tv4-programmet Saknad. Hans och Annikas riddarinspirerade bröllop, och förberedelserna inför det, sändes i kanal 5-programmet Bröllopsfeber.

Mer läsning

Annons