Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångkultur - en bortglömd fråga i musik

Annons

Vad har mångkultur med oss att göra? Lotta Johansson ställer frågan i sin utredning Musik och Mångkultur, som hon gjort på uppdrag av DalFolk - Folkmusikens hus och Musik i Gävleborg, med anledning av Mångkulturåret 2006.

Hon har kartlagt situationen för invandrade musiker, invandrarföreningarnas verksamhet och etablerade institutioners inställning till musik och mångkultur.

- Det finns en väldigt stor omedvetenhet och okunnighet. Många kommuner har sagt att de inte har en aning. Och det är många som inte svarat alls. Framför allt blev jag förvånad över att så få studieförbund svarade, det var där jag trodde att jag skulle få mest napp, säger hon.

Inställningen hos arrangerande föreningar skiljer sig också mycket. Det finns de som inte har andra ambitioner än att vara en träffpunkt för landsmän, andra arrangerar tillställningar som mycket väl skulle kunna komma ifråga för offentligt kulturstöd.

Många invandrarföreningar kallar sina arrangemang för "fest", trots att det kanske egentligen är frågan om en offentlig tillställning med professionella musiker. Då hamnar man utanför bidragssystemen automatiskt.

- Man måste förändra sin vokabulär och fundera över vad man kallar saker. Ett exempel är kurdiska föreningen i Borlänge, som har offentliga arrangemang med musik. Att det sedan blir festligt och fest är en annan sak. Jag hade även kontakt med en thailändsk förening i Gävle, som brukar ta hit musiker från Thailand, som sedan turnerar i Sverige till olika föreningar. Men de ser det inte som en turné.

Lotta Johansson är anställd på Folkmusiken Hus i Rättvik och har lång erfarenhet med att arbeta med mångkultur och världsmusik. Hon är lite förvånad över att diskussionen kring dessa frågor knappt existerar utanför Stockholm. Hon hoppas att medvetenheten ska öka och att rapporten ska bidra till det.

- Man måste sluta tänka i termer "svensk musiker"-"invandrad musiker". Alla musiker är musiker. Man måste börja räkna med att de finns

Mer läsning

Annons