Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mando Diao har Kalaset på hemmaplan

Annons

- Speciellt som det är ganska länge sedan vi spelade hemma också, säger trummisen Samuel Giers och tillägger lite eftertänksamt:

- Samtidigt så känns det lite extra nervöst också, för man har så stora förväntningar. Tänk om det inte blir så där bra som man vill att det ska vara.

I går kväll gjorde Mando Diao sitt trettonde gig på Kalasturnén. Turnén har nyss satt igång igen efter en fyra dagar lång paus. En paus som kom lägligt eftersom sångaren, låtskrivaren och gitarristen Gustaf Norén fick influensa.

- Det här är ju en helt sjuk miljö att vara i. Klockan fyra på eftermiddagen käkar man båda dagens mål mat, annars måste man proppa i sig precis innan man ska gå på scenen.

Nu är han dock kurerad och redo för partaj och rock'n'roll igen.

- Man har ju undrat hur det ska gå att festa och spela, festa och spela, festa och spela, men det fungerar bra. Rocken verkar designad för att man ska kunna dricka alkohol.

Hur kommer ni överens med de andra i turnégänget?

- Det funkar. Men man märker ju av åldersskillnaden, det gör man, menar Gustaf Norén.

- Jag menar, man skaffar sig nog inte några polare för livet på den här turnén. Hur kul och ungdomliga de andra än är så är det trots allt tio-femton års skillnad och det känns.

Skandaler hinns också med. Som när tidningen Metro lät unga Mando Diao dissa sitt resesällskap i en vinklad intervju med Gustaf Norén.

- De skrev att vi tyckte Kent var fula, gamla och dåliga. Vi höll på att bli avslängda från turnén då, säger Norén med ett snett litet leende.

- Inte för att de andra banden tog illa upp, vi kommer bra överens med dem. Ja, Kent tyckte väl det var lite onödigt.

- Thåström blev lite nostalgisk av det där tror jag, menar Samuel Giers.

- Han kom fram och sa att han kände igen sig i oss. "Så där sa jag också när jag var 20".

Naturligtvis så har Mando Diao slutit fred med sina äldre turnékamrater, allt annat vore antagligen olidligt. I Gävle så var killarna i Borlängebandet med och firade Nicke Hellacopter som fyllde 30 år just på torsdagen.

- Vi har till och med fixat en liten present till honom, berättar Carl-Johan Fogelklou.

- Och det kommer väl lite folk och hälsar på också. Dregen ska visst komma hit, det är en liten hemlis, avslöjar Gustaf Norén.

Har ni hunnit höra er själva på radion än?

- Ja, säger Samuel Giers.

- En gång har jag hört oss, säger Carl-Johan Fogelklou.

- Jag hörde oss nu när jag låg hemma och var sjuk, säger Gustaf Norén.

- Men det kändes inget speciellt. Förutom att man tycker låtarna är så gamla."Den där gamla demon..."

Mando Diaos fyraspårs-ep "Motown Blood" spelades inte särskilt mycket på radion i början, och Gustaf Norén och de andra ser det faktum att den flyttats upp på flitigare rotation under turnéns gång som en seger för den musik bandet gör.

- P3 tyckte den var för grisig och okommersiell, men sedan när vi gjort ett par Kalasspelningar så satte de upp oss på b-rotation.

- Så nu har P3 blivit lite grisigare, och det är vi väldigt glada för.

Vad har varit det roligaste med Kalasturnén hittills?

- Publikresponsen, helt klart. Vid sidan av alla fester och sådant där, tycker Samuel Giers.

- Vi har ju fått igång publiken, inte lika mycket som Kent, men lika mycket som Hellacopters faktiskt, och det utan att folk har hört en sekund av oss tidigare, konstaterar Gustaf Norén.

- Vi fångar upp såväl de orienterande gamla gubbarna i 50-årsåldern som blir nostalgiska, OCH de unga tonårstjejerna. Vi är ta mig fan mer folkliga än Tomas Ledin.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons