Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungs musikliv kretsar kring Positiv

Annons

Positiv startade i slutet av 1998 och målet var att få en spelning med Lars Winnerbäck. Det gick vägen, och föreningen fortsatte att ordna spelningar, oftast i lokaler långt utanför centrum.

Nu har föreningen spelningar på Walvet, en före detta kinakrog, som de hyr under obestämd framtid. Den 22 maj blir det officiellt femårsjubileum med The Mo och The Passarounders på Walvet.

En av föreningens målsättningar är att varje spelning med ett större band ska ha ett lokalt förband.

- Tanken är att band som kör eget material ska få möjlighet att synas. Sen försöker vi att få en blandning av olika stilar, säger Lars Åke Kristoffersson.

- Det finns väldigt många idéer, sedan gäller det att någon tar tag i dem, säger Karin Tenggren, nybliven ordförande i Positiv.

I musikhuset Qben finns tre olika replokaler, huset är byggt med ljudisolering och där repar bland andra The Passarounders, Beyond och Nasty Axcess.

- Jag tycker Malung det är en bra ort, det finns alltid möjligheter, säger Jenni Karlsson i Nasty Axcess. Ett nystartat band som beskriver sig själva som fyra tjejer som spelar glammig 80-talshårdrock.

Peter Bergendahl, trummis i power metalbandet Beyond har flyttat till Malung från Göteborg .

- Det finns större förutsättningar här än i Göteborg. Men det finns också ganska mycket fördomar mot vår typ av musik, säger Peter.

Coastline, som beskriver sin musik som 80-talshårdrock besläktad med Europe, har blivit signade och fått skivan utgiven bland annat i Japan.

- Vi har ett helt annat läge än de yngre banden, nu har vi kontrakt på tre plattor sedan får vi se, säger Jan Hedlund i Coastline.

Old Murphy är ett exempel på hur lokal tradition vävs in i musiklivet. Två av medlemmarna i nystartade Old Murphy möttes på Malungs folkhögskolas vislinje.

- Basen i Old Murphys musik finns i rock, med några stänk från folkmusik och visa, säger Karin Tenggren, fiol i bandet.

I trakten av Malung finns många coverband och dansorkestrar som lever på sin musik, Partypolarna och Farbror Fläsk är några av dessa.

- Rockgymnasiet som fanns här fram till ett par år sedan har odlat fram många av de musiker som nu spelar i coverbanden, säger Lars-Åke Kristoffersson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons