Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin golvade Idol-juryn

/

Annons

Malin Brännlund gick från röstproblem till guldbiljett. För ett par år sedan så var hon nästan stum efter att en nerv som går till ena stämbandet kollapsat. På tisdagskvällen går hon en av de som gick vidare till slutaudition när premiäravsnittet av Idol 2010 sändes.

- Det fick bära eller brista, jag ville visa upp mig som den jag är. Jag minns inte riktigt vad de sa på plats, men det var en tyngd som lättade när jag gick vidare, säger Malin Brännlund.

Juryns lovord visste inga gränser. Ett axplock:

"Vilken jävla stjärna hon är".

"Hon spelade en egen låt som fick mig att vilja dra nåt gammalt över mig".

"När hon är fyrtio som du och jag är nu så får vi be om jobb på hennes bolag".

Malin Brännlund har hållit på med musik sedan hon var liten och redan som treåring satt hon och klinkade fram egna låtar på pianot. Men det hela kunde ha fått ett abrupt slut. Våren 2007 kollapsade nerven som sköter höger stämband och rösten försvann nästan helt. Ingen vet orsaken.

- Det första halvåret hade jag ingen röst. Det var fruktansvärt och en personlig kris. Något som jag brunnit för och som varit en så naturlig del av livet bara försvann. Det gick ut över allt - skolan, kompisar. Det är en märklig situation att inte kunna uttrycka sig.

Hon fick sjukskriva sig från den musikutbildning hon gick på Rytmusgymnasiet i Stockholm och kommunicerade med lappar och sms.

Malin hade ändå tur - för somliga sitter problemen i hela livet.

- Runt julen 2009 kände jag att det hade vänt så mycket att jag kunde börja sjunga igen. I våras tog jag studenten, det var viktigt att kunna avsluta det.

Tidigare har hon varit med i bland annat Musik Direkt och när det blev dags för Idol så tog hon chansen och åkte ner till Stockholm. Malin fick stå i kö i sju timmar innan det var hennes tur att spela upp inför juryn. Men det var det värt, menar hon.

Varför vill du vara med i Idol?

- Min motor är främst publikuppmärksamheten, man kan nog inte få en liknande pr-skjuts någon annan stans. Jag vill vinna, annars hade jag inte varit med, men jag försöker inte att tänka strategiskt utan gå på ren magkänsla.

Vad tror du att du kommer att få ut av tävlingen?

- Det är bara att suga i mig och lära mig så mycket jag kan under den tid jag får vara kvar.

Fakta: Malin Brännlund

Ålder: 20 år

Bor: Falun

Familj: Mamma, pappa, lillebror, mormor, morfar, vänner...

Favoritlåt: Just nu Angie med Rolling Stones.

Om sin egen musik: "Det är väldigt olika, det blir vad det blir. När jag var 16 så sjöng jag lättsam pop med texter om den spännande framtiden och enkel kärlek. Ju äldre man blir desto mer har man att säga. Men jag har nog inte hittat min grej än".

Hemsida: http://www.myspace.com/malinbrannlund

Mer läsning

Annons