Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin blir filmchef

Annons

Rekryteringen skedde internt och det var Film i Dalarnas tre kvinnor som sökt tjänsten, Elizabeth Pethrus, Mimmi Forss och Malin Lagergren. När Inge Jonsson slutar kommer Film i Dalarna att bestå av fyra personer - de tre redan nämnda kvinnorna samt Ingvar Grau.

Malin Lagergren kommer från Stockholm och är i grunden gymnasielärare.

Hon har även läst mediepedagogik på Dramatiska institutet och på Lärarhögskolan i Stockholm. Malin har arbetat som lärare på alla stadium, främst på högstadiet, men även med waldorfpedagogik. Hon flyttade upp till sina förfäders hemtrakter i Dalarna och fick så småningom jobb på Film i Dalarna.

Varför sökte du chefstjänsten?

- Som filmpedagog har jag ju framför allt jobbat mot skolorna med lärare och elever och det har varit jätteroligt. Men jag tyckte att det skulle vara utvecklande med nya arbetsuppgifter.

Har du själv gjort film?

- Nej, aldrig. Och jag tror att det kan vara till fördel för andra att jag inte har några ambitioner till att göra egen film. Framför allt är jag intresserad av att stödja andra som vill göra film.

Vad vill du göra som chef för Film i Dalarna?

- Jag vill vänta med att berätta vad jag har för idéer tills jag tillträtt som chef. Först då kan jag uttala mig. Inge är fortfarande chef.

Vilken är Film i Dalarnas uppgift?

- Att stödja filmverksamheten och filmkulturen i länet och genomföra de uppdrag vi har från Filminstitutet och landstinget.

Varför är film viktigt?

- Film är ett känslomedium och det är framför allt ungdomars medium. Film är tillräckligt billigt för att alla ska kunna ta del av det och att gå på bio ger en gemensam upplevelse.

Vad utmärker en bra film?

- Den säger något om livet, en bra film njuter man av och det är en kombination av bra foto, klippning, tempo, skådespelare och innehåll. En bra film kan vara en kärleksfilm när det är det man behöver, en action- eller dokumentärfilm när man behöver det. Film finns för alla känslolägen och man kan välja efter dagsform beroende på vad man vill känna.

Vilken är Dalarnas bästa biograf?

- Jag älskar Smultronstället, och Säters biograf är fin, bra ljud. Men även Falan är bra. Det är lite olika, vissa filmer vill jag se på en liten biograf och andra på en jättestor.

Ser du mycket film?

- Jag måste erkänna att jag inte har någon video hemma nu. Min son tog med sig den när han flyttade. Men jag åker på en hel del filmfestivaler och nätverksträffar i Stockholm och då blir det mycket film. Det går lite upp och ner.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons