Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målaren i Hagalund

Annons

Litteratur | Konst

Olle Olsson

Hagalund

Lillemor Derr

Carlssons

Finns det någon svensk konstnär, förutom Carl Larsson, som i så hög grad som Olle Olsson Hagalund förknippas med den miljö han bodde i? Hans universum och vardagsvärld utgjordes av stadsdelen Hagalund i Solna, han till och med fann det naturligt att använda namnet som sitt efternamn.

2004 är det hundra år sedan konstnären föddes. Med anledning av det har en tredje upplaga av boken Olle Olsson Hagalund - om konstnären och hans miljö utkommit. Boken är utökad, bland annat med bilder av många "nya" målningar.

Lillemor Derrs framställning är intressant på flera plan. Dels är det en initierad berättelse om en konstnär och hans verk. Dels är det berättelsen om en arbetarstadsdel som växte fram som en nybyggardröm på 1890-talet, en fantasifull och vildvuxen kåkstad med ovanlig social gemenskap. Olle Olssons morföräldrar hörde till de första nybyggarna.

Redan på 30-talet fann Olle Olsson den naivistiska berättarstil och den motivkrets som med åren gjorde honom till en av våra mest folkkära målare. När området runt hans hem raserades fick han allt svårare att känna målarglädje.

Vernissage i Tällberg

u Tällbergs Konstförening har på söndag vernissage på sin traditionella höstutställning, som i år arrangeras i utställningsrummet i Klockargårdens kultursalong.

Två konstnärer är inbjudna, Gösta Backlund från Borlänge och Jörg Jeschke från Falun.

Utställningen visar teckningar av Gösta Backlund och skulpturer i trä av Jörg Jeschke.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons