Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maia Hirasawa står äntligen på egna ben

/
  • Maia Hirasawa har körat bakom och varit förband till Hello Saferide. Nu släpper hon egna albumet

Annons

Hon har körat bakom och varit förband till kompisen Annika Norlins Hello Saferide. Men nu står sångerskan och låtskrivaren Maia Hirasawa på egna ben med sitt första egna album. Skrivet, inspelat och producerat av henne själv. "Though, I'm just me" släpps den 4 april.

- Förra sommaren, då jag fått så mycket bra respons för min lilla demo-ep, kom jag fram till att om jag ska få det på mitt sätt, så måste jag göra det själv. Det handlar jättemycket om kontrollbehov - för det har jag verkligen - men också om att jag inte känner mig så pass stark att jag kan samarbeta med någon. Då kanske jag inte skulle tro på mina egna idéer. Då kanske jag skulle bli påverkad utan att jag själv märkte det, säger Maia Hirasawa.

Låtarna på "Though, I'm just me" har kommit till under de senaste två åren, under mycket funderande på vad som är hennes eget sound och riktning. Resultatet är en skiva som växlar mellan sprudlande uppåtpop och sorgsna pianoballader och som ekar av allt från Regina Spektor till Håkan Hellström. Skivan spelade Maia Hirasawa in i en hemmastudio i Sollentuna och i en stuga i Skåne.

- Många av mina vänner började spela in själva hemma hos sig. Jag tänkte att jag också ville göra något helt själv och det kändes lugnare att inte behöva ta hjälp av någon rent tekniskt. Sedan när jag började spela med Hello Saferide och fick in en fot i branschen blev det ett sådant flöde i mig eftersom jag fick så mycket bra respons. Då hade jag något att jobba mot, säger Maia Hirasawa.

Att det var musiken som var grejen, upptäckte Maia Hirasawa i gymnasiet. På skolavslutningen i tvåan sjöng hon framför publik för första gången och efter den kicken har musiken varit allt. Senare utbildade hon sig till jazzsångerska och har bland annat frontat jazzkonstellationen Isolde. Men det tog ett tag innan hon vågade satsa på musiken helt och fullt.

- Det låter kanske klyschigt, men jag var i Indien och jobbade på en skola där. Det var första gången jag var ifrån musiken. Jag hade åkt dit för att ta en paus från allt hemma, men kände direkt att jag saknade musiken väldigt mycket. Jag var där i ett halvår och efter det kände jag att jag åker hem och satsar!

Under mars månad har Maia Hirasawa hoppat in som ersättare åt Miss Li i den turnerande Riksteatern-föreställningen "Trevligt och bra" med komikerduon Åsa & Gertrud. I april väntar några fler spelningar bakom Hello Saferide i England. Men mest längtar Maia Hirasawa efter att möta publiken som sig själv - och med sitt eget band. På torsdag den 29 mars börjar hon.

- Jag kan ha lite oro i kroppen eftersom det här är första gången jag är ute och spelar i eget namn. Som förband har man inga krav på sig. Det här är första gången jag står på egna ben och då är man nervös för hur det ska tas emot.

TT Spektra

Anna Hedlund

Fakta/Maia Hirasawa

Ålder: 26

Bakgrund: Spelade piano i skolan och började sjunga på gymnasiet. Har pluggat jazzsång på Fridhems och Sjöviks folkhögskola. Spelade tidigare i jazzbandet Isolde och har körat bakom Hello Saferide.

Aktuell: Släpper sitt debutalbum "Though I'm just me" den 4 april.

Turné: 29/3 Umeå, 30/3 Göteborg, 10/4 Växjö, 11/4 Linköping, 12/4 Norrköping, 25/4 Lund, 26/4 Helsingborg, 2/5 Uppsala, 8/5 Göteborg, 10 /5 Stockholm, 14-15/5 London (förband till Hello Saferide), 18/5 Lidköping, 28-30/6 Borlänge (Peace & Love-festivalen), 12/7 Arvika (Arvikafestivalen).

Mer läsning

Annons