Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magisk matiné med Mando Diao

Annons

Alla hade biljett. Ändå stod 350 hungriga fans i en lång kö till Debaser redan en timme innan Mando Diao skulle spela. Några timmar efter matinéspelningen gavs ännu en spelning för ytterligare 350 personer.

- Jag känner inte till att någon i vår genre har gjort så här tidigare. Så jobbigt som det var kommer vi heller inte att göra om det med två spelningar i rad. Däremot kan det bli fler matinéer, säger Gustaf Norén, sångare och gitarrist i bandet.

Bakgrunden till att återuppta filmvärldens matinébegrepp var att tillmötesgå fansen. Från början var det tänkt att Mando Diao skulle komma för ett snabbstopp på hemmaplan på torsdagskvällen. Men många ville komma och många var minderåriga. Därför gavs en matinéspelning för dem under 18 år och en kvällsspelning för de äldre.

De två spelningarna var i stort sett identiska. 16 låtar gavs på den första och 15 av dem på den andra.

Publiken var i extas vid båda tillfällena, med all rätt. Mando Diao stannar aldrig i utvecklingen och utvecklar också låtarna. Samtidigt behåller bandet de karaktäristiska dragen i varje låt.

Jag lär visst ha skrivit någon gång att Mats Björke lika gott kunde lägga ner musiken. I dag är jag av en helt annan uppfattning. Björke - som hoppat in i bandet vid varje spelning och inspelning de senaste åren - spelar ett magiskt orgelsolo på All my senses från senaste plattan, och klaviaturen fyller sin funktion i varje låt från bandet.

En annan trevlig överraskning är medleyt mellan den egna Motown blood och Beatles klassiker That's alright (mama). Mando Diao blottar sina rötter och publiken älskar det.

Efter tolv energiska mästerverk går bandet av scenen för att komma ut med en lugn avslutning som extranummer.

Gustaf Norén inleder "gamla" Next to be lowered med akustisk touch.

Björn Dixgård, den andre frontaren, gitarristen och sångaren, bjuder sedan på b-sidan How we walk. Plötsligt växlar Björn tempo och låten blir väldigt indie.

Som avslutning bjuder bandet på en härligt kaxig version av Down in the past. På matinén gavs dessutom Clean town som ett andra extranummer.

Nu får Sverige åter vänta i månader innan Mando Diao kommer hem och spelar. Europa och Nordamerika pockar på uppmärksamheten, men den 9 juli är bandet tillbaka igen och spelar för första gången sedan genombrottet på Peace & Lovefestivalen i Borlänge.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons