Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magisk Antony invigde säsongen

/
  • Fullsatt. 4000 personer satt i publiken när Antony & The Johnsons spelade i Dalhalla i lördags.
  • Antony Hegarty, i lördags gjorde han en magisk invigningskväll i Dalhalla.

Annons

Antony & The Johnsons

Dalhalla, Rättvik - 2/6

Publik: 4 000 (fullsatt)

- Kommer det att bli skränigt? Behöver jag öronproppar, frågar en något förvirrad busschaufför utanför entrén till Dalhalla. En ur entrépersonalen svarar ett tveksamt "kanske", och menar på att det ändå handlar om en rockkonsert. Den fyratusen man- och kvinnostarka publiken är dock mer insatt, och vet att risken för skrän är försvinnande liten, och att öronpropparna gott kan lämnas hemma för kvällen.

Faktum är att publiken är värd en nästan lika stor eloge som bandet. Att så många personer under så pass lång tid kan ge musiken full fokus är minst sagt ovanligt. Det råder fullständig tystnad under låtarna, och alla följer förtrollat varje steg under resans gång.

Antony Hegarty lämnade de brittiska öarna i början av 90-talet för USA och New York. 1999 bildades Antony & The Johnsons, och året efter släpptes den självbetitlade debutskivan. Det stora genombrottet kom fem år senare med den kritikerrosade uppföljaren "I am a bird now".

I lördags besökte bandet Sverige för tredje gången - och en mer lämplig arena för dem än Dalhalla är nog svår att hitta. Antony & The Johnsons musik är svårdefinierad, men har man en gång hört bandet kommer man aldrig att glömma dem. Det är självklart Antonys karaktäristiska röst som gör bandet unikt, och jag antar att det är lite älska eller hata över musiken - just på grund av rösten.

Publiken bjuds på fantastiska versioner av bland annat "Cripple and the starfish", "Hope there´s someone" och "You are my sister". Ett oväntat och roligt inslag är deras tolkning av Beyonces "Crazy in love" - framförd på typiskt Antonymanér, såklart. Kvällens absoluta höjdare är dock "Fistfull of love" som avslutas med ett majestätiskt och rysligt vackert crescendo.

Magi är ett klyschigt ord, men är det närmaste sanningen jag kan komma. Trots att konserten bitvis nästan är själutplånande blir det aldrig tråkigt - långt därifrån. Publiken fullkomligt älskar Antony & The Johnsons, och lyckas få in bandet tre(!) gånger för extranummer.

TOBIAS ANDERSSON

Mer läsning

Annons