Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Må Vinterfest inte frysa fast

/

Annons

Finns det då några mörka moln som tornar upp sig? Ja och nej. Vinterfest står och faller med den konstnärlige ledaren Martin Frösts kontakter. Hittills har ju det lett till att artister, på en nivå och i sådant antal som över huvudtaget aldrig förekommit i Dalarna samlat, förgyllt Vinterfest till en strålglans som når ut också internationellt.

Arrangörerna myste åt bevakningen från SVT och SR, och kanske än mer åt intresset från värdens största tidskrift för klassisk musik, BBC Music Magazine, som valt att inte bara recensera Vinterfest, utan dessutom presentera Ovansiljans attraktioner för läsarna i sin reseavdelning.

Förutsättningarna för verksamheten är alltså att goda musiker vill spela med andra goda musiker. Det svettiga nachspiel som ägde rum på Mora Hotell sent på fredagskvällen är ett uttryck för det. Där trängdes Orsapolskor med funk och jazz. Nyfikenheten och generositeten var stor.

Ovanlig inramning och konstnärligt nytänkande är också ett plus. Jag är säker på att de möjligheter Fröst har att lyfta luren och be om gentjänster eller locka med exotiskt snölandskap inte ännu är uttömda. Bara att Janine Jansen kommer nästa år, är ju ett tecken på det.

Men jag talade med en deltagare som konstaterade att Gotland Chamber Music Festival, som på ett parallellt sätt bygger på Staffan Schejas nätverk, haft Roland Pöntinen som stjärnpianist de senaste 20 festivalerna.

En festival kan sannerligen ha sämre förutsättningar än så och Pöntinen kan säkert plocka ihop 20 disparata konserter. Men i längden måste också ett musikarrangemang återuppfinna sig själv. Att förvalta väl är att förnya.

Jag är medveten om att det här är märkliga invändningar att ha mot en festival som är i det närmaste nykläckt och som naturligtvis inte ens hunnit visa de minsta tecken på att stagnera.

Det är bara det att jag vill känna samma pirrande känsla när jag tittar på Vinterfests program och artister fem eller tio år från nu.

Mer läsning

Annons