Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande deckardebut

Annons

Syvertsens debutroman Utan onda aningar är en lysande samtida kriminalroman. Boken är den första i en serie där vi får möta radarparet psykologen Sander Mørk och polisen Lisa Lunde.

Det är snart sommarlov, himlen är molnfri och solen gassar över det lilla samhället Ski, en bit utanför Oslo. På väg hem från handbollsträningen försvinner den fjortonåriga tjejen Tonje Kvamme spårlöst.

Det visar sig att hon hade två farliga intressen: att chatta på nätet och att klä av sig inför webbkameran mot betalning.

Lisa Lunde, som är nykomling i Skis poliskår, bestämmer sig för att ta kontakt med Sander Mørk, psykologen på Tonjes skola, när polisen kör fast i utredningen.

Ganska snart står det klart att han kan vara till stor hjälp och Sander får snabbt rollen som utredningsgruppens inofficiella researcher och rådgivare.

Fallet går från att vara ett lokalt försvinnande till att bli ett brott med globala dimensioner när polisen misstänker att en internationell pedofilgrupp kan ligga bakom Tonjes försvinnande.

Det är en ren njutning att läsa Syvertsens text - språket är lätt och otvunget, avskalat och rent. Lunde och Mørk har författaren lyckats teckna riktigt bra: det klickar och känns på ett avslappnat sätt helt rätt. De övertygande porträtten har potential för vidareutveckling.

Ämnet är verkligen angeläget när internet fått ett allt större utrymme i de flesta människors liv.

Romanen är en spänningsroman, men kan ses som ett varnande exempel på hur illa det verkligen kan gå om man inte använder eller har kunskaper om netikett.

JENNY ANDERSSON

Fakta: Litteratur Deckare

  • UTAN ONDA ANINGAR
  • Jan- Sverre Syvertsen
  • Översättning Per Olaisen
  • Piratförlaget

Mer läsning

Annons