Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat gifte mellan folkton och klassiskt

Annons

Mikael Sjögrens verk Spelmansmelodram fick sitt uruppförande i lördags och markerade startpunkten för hundraårsjubiléet av spelmansstämman i Gesunda, som hölls på initiativ av Anders Zorn.

Det var en mix av nyskriven musik och gamla spelmanslåtar, mestadels från Dalarna och allt ramades in av Thord Lindés recitation.

Temat kretsade naturligtvis runt den första spelmanstävlingen och vi fick bland annat höra Anders Zorns egna ord, hämtade från hans "Självbiografiska anteckningar", där han berättade om hur idén föddes och hur tävlingen genomfördes.

Den var också en hyllning till låtupptecknaren Nils Andersson.

Malungsbördige kompositören Mikael Sjögren, som också själv medverkade som musiker, har även i de klassiska partierna fångat något av folkmusikens själ och den känns modern och ålderdomlig på samma gång.

Det finns en kärvhet och dramatik i musiken som gör att den passar synnerligen väl tillsammans med folkmusiklåtarna.

Det handlar inte om glättigt tjo och tjim, utan Sjögren har tagit fasta på det trolska och melankoliska, vilket Anders Zorn av recitationen att döma skulle ha uppskattat.

Han var ju, som sann nationalromantiker, ute efter den "äkta" spelmans- och vallmusiken, sprungen ur den djupaste av folksjälar.

Då passar det bäst med allvar och svärta.

Mot slutet blev tonen i Spelmansmelodram något ljusare och lättare. Dessvärre tappade den då också i nerv och kraft.

De mörkare och dovare stråken fungerade i särklass bäst.

Fiol och horn var, liksom vid urpsprungstävlingen, de instrument som spelades. Musikaliskt så höll framförandet toppklass. De tre folkmusikerna briljerade så väl var för sig som tillsammans och Dalasinfoniettan kändes som en väloljad enhet. Thord Lindé läste texterna med inlevelse, utan att darra på rösten och sjöng därtill ett par sånger.

Med tanke på texternas innehåll så känns förvisso Spelmansmelodram som helhet ganska knutet till Gesundajubiléet, men musiken har utan tvekan en betydligt längre livslängd och ett existensberättigande även utanför ramen för detta.

Men ett uruppförande är per definition en engångshändelse och det var synd att inte fler fick ta del av det.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons