Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad blandning inledde temahelg

Annons

Med vacker gitarrpop inledde Edith öppningskvällen av Peace & Love-föreningens temahelg om de mänskliga rättigheterna - Vintereld. Ediths sångröst visade prov på enorm kapacitet - säker och hård, men samtidigt känslosam och mjuk. Tyvärr är inte låtmaterialet lika imponerande. Bortsett från "Much to Cry About", som är en riktig pärla, är det mesta ganska intetsägande och förutsägbart. Synd med tanke på potentialen i sången.

Kvällens enda uppenbara koppling till de mänskliga rättigheterna stod komikern Zinat Pirzadeh för. Med humorn som verktyg berättade Zinat om sin väg från att vara ensamstående iransk flykting, till att bli en svensk kvinna och syo-konsulent i Rinkeby. Trots den humoristiska framtoningen ledde onekligen Zinats framträdande till en del eftertanke.

Marcus Birro är en av Sveriges absolut mest intressanta poeter. På Flying Scotsman bevisade han att han inte enbart behärskar det skrivna ordet, utan även bemästrar att nå ut till en publik via en scen. Monologen är lysande, och Birro delade bland annat ut kängor till "det vanliga folket", det vill säga de som gillar Stefan & Krister, är kakel-ugnsägare och de som lyssnar på hunden från helvetet

- Robert Wells. Birro bjuder på sig själv och glimrar av både inlevelse och självförtroende. Kvällens höjdare.

Kjell Höglund är lite av ett unikum i den svenska musikfloran. Han sjunger inte särskilt bra, har svårt med takten och upplevs i det stora hela som lite bohemisk. Detta är dock inget som gör honom unik - sådana pjäser finns det rätt gott om. Det är i stället faktum att han, trots dessa föga smickrande egenskaper, är en riktigt trevlig upplevelse. För kvällen backades han upp av den gamla punkräven Johan Johansson från KSMB på gitarr, och tillsammans bjöd de två på en ordentligt svajig, men otroligt charmig, åktur. Låtarna för kvällen är nästan idel gamla stänkare - till publikens stora förtjusning. Då spelar det kanske inte så stor roll att duon inte kommer särskilt bra överens om varken tonarter eller ackord.

TOBIAS ANDERSSON

Mer läsning

Annons