Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lustfylld nytta i Leksand

Annons

Leksands hemslöjdsförening gick i täten när landets hemslöjdsföreningar bildades och fortfarande är den en av de mest välkända.

Grundare var konstnären Gustaf Ankarcrona, som flyttat till orten 1901 och som snabbt insett värdet av småbondekulturens konstnärliga uttryck - de vävda textilierna, sockendräkterna och brukstingen i smide och trä. Ankarcronas jättesamling av allmogeföremål är fortfarande en skatt formgivarna öser inspiration ur.

Men Leksands hemslöjdsförening har också lagt vikt vid att förnya formspråket.

Textilier har vävts upp i nya mönster. De eleganta löparna och rumsdelarna är exempel på nytänkande med papperssnören som grundmaterial.

Lena Karléns grafiskt svarta tryck på linne bär spår av hennes tid i Guatemala. Det fungerar formmässigt bra ihop med Per-Åke Backmans svävande så kallade oro i halm och tyg, också ett exempel på gammal tradition i ny form.

På central plats i utställningen har man dukat upp generösa gästabudsbord fyllda med nya produkter i vår tids uttryck.

Att man färgmässigt koncentrerat sig på blått, rött, svart och vitt betyder mycket för rummets estetiska helhet.

Utvecklingen under hundra år kan följas i utställningen som är tematiskt arrangerad.

I dag är intresset för sockendräkten större än någonsin och försäljningen en stomme i verksamheten, nära tjugo procent.

- Det hade man inte trott för några år sedan, konstaterar butikschefen i Leksand, Lena Hagman. I dag köper dräktentusiaster i både Japan och USA på postorder.

Hemslöjdsrörelsen hade ett otroligt lyft under 1970-talet, då de stora institutionerna skulle smyckas, och en lika katastrofal nedgång på 1980-talet. I dag hämtar konkurrerande masstillverkare som Ikea inspiration från folkkonsten. Men samtidigt märks en renässans för det unika hantverket. Det berättar Sune Björklöf, ordförande i Dalarnas hemslöjdsförbund och Leksands hemslöjdsförening. Inom kort kommer han ut med en bok om den jubilerande föreningen.

Dessutom har filmaren Jovica Marceta gjort ett bildspel om de hundra åren med både dokumentära och nutida inslag.

Utställningen är ett samarbete mellan Leksands kultur- och fritidsförvaltning, Leksands hemslöjdsförening och Dalarnas hemslöjdsförbund.

Under sommarens onsdagkvällar kommer det att anordnas slöjdaktiviteter för barn på kulturhuset.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons