Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukas Moodysson Filmgalans kung

Annons

Bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa foto, bästa kvinnliga huvudroll. Årets Filmgala var en oavbruten triumf för Lukas Moodysson.

Den intensiva och svarta "Lilja 4-ever" blev en segrare som skavde mitt i glamouren och den välregisserade lättsamheten på Cirkus i Stockholm.

Moodysson var märkbart lättad och nöjd med det genomslag som "Lilja 4-ever" fick och passade i ett av sina tacktal på att påminna om den verklighet som filmen skildrar.

- Varje år faller en till två miljoner kvinnor och barn offer för det som kallas trafficking, där levande människor köps och säljs för att våldtas, sade han och uppmanade svenska folket att resa sig upp ur tv-sofforna och göra något åt problemet.

Det var bara i kategorin bästa manliga huvudroll som "Lilja 4-ever" missade en Guldbagge. Den gick i stället till Michael Nyqvist för hans rollgestaltning i "Grabben i graven bredvid". Kvällens mest känslosamma tal stod Oksana Akinsjina för när hon prisades för rollen som Lilja i Lukas Moodyssons film.

- Det känns nästan som om mitt hjärta ska gå sönder av hjärtklappning, sade hon med tårar i ögonen.

Filmgalan fick en högtflygande start när programledaren Björn Kjellman mitt under ett sångnummer hissades upp i luften i väl dolda vajrar.

Kjellman fortsatte i samma proffsigt lättsamma stil, utsåg minstern Leif Pagrotsky till galans ordningsman, fick publiken att sjunga allsång på franska och presenterade Sven Wollter som en av fyra dansande Guldbaggar.

Ingmar Bergman hejade på sin gamle vän och trätobroder Vilgot Sjöman i dennes kamp mot TV4: s reklamavbrott under långfilmssändningar - och förärade Sjöman årets Bergmanpris. "Vi är en liten velig hop regissörer som följer dig", konstaterade han.

Årets hederspris för lång och trogen tjänst i filmbranschen gick till Gunnar Fischer, som gjorde tolv filmer tillsammans med Ingmar Bergman.

Göran Ragnerstam, som fick pris för årets bästa manliga biroll ("Suxxess"), fick kvällens charmigaste hjärnsläpp när han skulle hålla sitt tacktal - och avslutade med en segergest värdig en idrottshjälte.

Årets bästa dokumentärfilm blev "Muraren" av Stefan Jarl. Han passade på att hylla 30-årsjubilerande Folkets Bio i sitt tacktal - "en garanti för yttrandefriheten för oss oberoende filmare".

Guldbaggevinnarna 2003


Bästa film

"Lilja 4-ever" av Lukas Moodysson.

---

Bästa regi

Lukas Moodysson för "Lilja 4-ever"..

---

Bästa kvinnliga huvudroll

Oksana Akinsjina för rollen som Lilja i "Lilja 4-ever".

---

Bästa manliga huvudroll

Michael Nyqvist för rollen som Benny i "Grabben i graven bredvid".

---

Bästa kvinnliga biroll

Cecilia Frode för rollen som Lollo i "Klassfesten"..

---

Bästa manliga biroll

Göran Ragnerstam för rollen som Robert i "Suxxess"..

---

Bästa manuskript

Lukas Moodysson för manuskriptet till "Lilja 4-ever".

---

Bästa foto

Ulf Brantås för fotot i "Lilja 4-ever"..

---

Bästa utländska film

"Mannen utan minne" av Aki Kaurismäki.

---

Bästa kortfilm

"Viktor och hans bröder", regi: Mårten Klingberg.

---

Bästa dokumentärfilm

"Muraren", regi: Stefan Jarl.

---

Ingmar Bergmanpriset

Vilgot Sjöman

---

Bästa prestation

Jan-Olof Ågren, scenograf, "Den osynlige".
Johan Söderberg, kompositör, "Tokyo noice".

---

Hederspriset

Gunnar Fischer.

--


Guldbaggen - en kort historik

? Den första Filmgalan i Sverige ägde rum 1964. Ingmar Bergman, Keve Hjelm och Ingrid Thulin fick varsin Guldbagge på denna historiska tillställning.

? I år var det 38:e gången som Filmgalan genomfördes. 13 Guldbaggar plus en hedersbagge och Ingmar Bergman-priset delades ut under tv-sända galan på Cirkus i Stockholm.

? Det är konstnären Karl Axel Pehrson som har skapat de karaktäristiska priserna i form av jättelika skalbaggar.

? I år var Björn Kjellman programledare för galan. Det var andra året i rad som han stod för värdskapet. Manuset som Kjellman följde hade skrivits av Anders Jansson och Johan Wester, männen bakom humorprogrammet "HippHipp!".

SARA ULLBERG

Mer läsning

Annons