Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika Blues med Glöd

Annons

För Glöd är Ludvika Blues årets stora händelse. Då får de chansen att visa upp sig på hemmaplan och fylla festivaltältet med musik inspirerad av bandets stora hjältar; Muddy Waters, Fats Domino, Little Richard och Chuck Berry.

Under förra årets festival var det dock inte många som anade att Glöd var ett lokalt band.

- Det var många som blev förvånade när de fick höra att vi kommer från Ludvika. Va? Är ni verkligen från Ludvika? Finns det så bra band härifrån? Så var reaktionerna då, säger gitarristen Roger Porshage.

Trots att få hade koll på Glöds geografiska tillhörighet tycker bandmedlemmarna att Ludvikaborna är en kunnig bluespublik.

- Människor kommer till festivalen för att de är intresserade av musiken, många är bluesälskare. Och då blir det bättre respons från publiken och mycket roligare att spela, säger Markku Miettinen som spelar tenorsax och gitarr.

Under året har Glöd spelat i bland annat Eskilstuna, Orsa och i Smedjebacken under drakbåtsfestivalen. För att få det speciella gensvaret som Markku Miettinen talade om, försöker de få fler spelningar på andra bluesfestivaler i landet.

Men det är svårt att göra sig ett namn i branschen. Konkurrensen är hård.

- Vi har ju högre mål än att spela på pizzerior. Men vi saknar en demo och det behöver man ofta för att få komma ut och spela på de större bluesfestivalerna. Många arrangörer vill gärna höra något innan de bokar bandet, säger Roger Porshage.

Demon som ska öppna dörrar är på gång. Och på den ska Glöd Bluesband ge prov på sin breda repertoar.

En repertoar som sträcker sig från blues, via soul och funk till rock ´n roll.

- Vi vill förena de här olika stilarna och på så sätt skapa ett eget sound. Och det ska svänga, det är det viktiga, säger Roger Porshage.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons