Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvig Igra har avlidit

Annons

Psykoanalytikern och författaren Ludvig Igra har hastigt avlidit - bara några dagar efter det att Lars Noréns föreställning "Kyla" om några nynazister i Riksteaterns turné gavs på Södra Teatern i Stockholm.

Igras bok Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet, från 2001, som hans polskjudiska bakgrund ger ytterligare tyngd åt, blev hans genombrott hos en större läsekrets.

Bland det första han sade i det efterföljande samtalet var att han värjde sig mot ordet ondska. I stället menade Igra att ondska (som han föredrog att kalla grymhet) och godhet (omsorg) finns inom oss alla som möjligheter.

På frågan hur man ska komma till tals med nynazister, svarade han att du aldrig ska försöka göra det i grupp - då blir grupptrycket för stort - utan individuellt.

Då finns möjligheten att personen i fråga kan börja känna den trygghet och gemenskap som tillsammans med att bli sedd var något Igra återkom till under samtalet är våra grundläggande behov.

Igra uppehöll sig också vid vikten av dialog och att likgiltighet är en frestelse som vi måste motstå när vi nu än en gång befinner oss i en mycket konfliktfylld tid.

Att någon så på samma gång varm och professionell, endast 57 år gammal, ryckts bort känns grymt - och en påminnelse om den tunna hinnan mellan liv och död.

CHRISTINA LUNDBERG

Mer läsning

Annons