Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucia med höggravid koloratursopran

Annons

Donizettis Lucia di Lammermoor är ganska typisk för sin tid - den skrevs 1835 - en italiensk bel canto-opera som bygger på en historisk förlaga. Walter Scotts roman från 1819, som Salvatore Camarro byggde librettot på, hade redan blivit fem operor när Donizetti skred till verket.

Operan är utan tvekan präglad av att musikdramatik dåförtiden dikterades av primadonnor. Den är till sin form en tämligen traditionell tragedi, med en under bel canton ofta använd vansinnesscen för koloratursopranen (av någon anledning blev kvinnliga, förälskade hjältinnor spritt språngande galna). Lucia slits mellan plikten att lyda sin bror och kärleken till broderns

fiende.

Kärleksparet dör.

Naturligtvis.

Kritikerna betraktar fortfarande verket som varande allt för mycket ett uppvisningsverk.

Vilket å andra sidan publiken brukar älska.

Med början för ungefär 50 år

sedan, med sopranerna Callas och Sutherland, kunde emellertid framförandena av Lucia di Lammermoor präglas både av skönsång assoluta och psykologiskt djuplodande kvinnoporträtt.

Lettiska nationaloperans uppsättning använder fullt ut Dalhallas vatten och till och med brytningsplatåerna bakom och på sidan av scenen i de scenografiska lösningar. Det är en visuellt överväldigande uppsättning som får tillskrivas regissören Peteris Krilovs, vilken har ett förflutet som filmregissör.

Den ytterst fine tenoren Warren Mok var påtänkt för rollen som Edgardo i år igen, men hoppade av. Han ersätts av för mig okände Ivan Choupnitch. Brodern, Enrico, görs också nu av väldige Samsons Izjumovs.

Mycket kretsar emellertid kring den nackhårsresande koloratursopranen Sonora Vaice, som fick mig att gå mycket långt i berömmet 2000. Hon kommer att föda barn om två månader och hennes klänningar har måst sys om. Hon hoppas att inte den långt gångna graviditeten inte ska hämma hennes rolltolkning.

Känner jag Rigaoperan rätt, kan den möjligen också integreras i handlingen.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons