Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Low Seat - mellan hantverk och konstverk

Annons

Variationsmöjligheterna bland stoppade möbler är ofta rätt begränsade. Soffor och fåtöljer handlar mycket om form och utseende och inte lika mycket om konstruktion. Som en följd av det kännetecknas inte stoppade möbler av samma tekniska innovationslusta som till exempel stolar.

Fåtöljen Low Seat, av spanska Patricia Urquiola, är något av ett undantag. Den får sägas vara såväl formmässigt innovativ som konstruktionsmässigt. Urquiola är en av de hetaste designerna idag, och har närmast gjort en kometkarriär inom internationell design. Ursprungligen utbildad i arkitektur i Madrid, tog hon 1989 sin designexamen i Milano. Som lärare hade hon ingen mindre än den legendariske Achille Castiglioni.

Sedan dess har det rullat på med designuppdrag hos flera av de prestigefulla möbelproducenterna. Som italienska Moroso, för vilka hon gjort serien Low Land där Low Seat ingår. Men om Low Seat är en renodlad fåtölj vet tusan? Ställ två stycken bredvid varandra och plötsligt har man en hel soffa! Framförallt är det det annorlunda ryggstödet som står för originaliteten i denna breda fåtölj, och som är tänkt att kunna fungera som ett utrymme man kan ha grejer på. Sedan är den också en spännande lekplats för barn, att gömma sig eller smyga obemärkt in bakom ryggen på den vuxne.

Vill man kan man med fördel placera Low Seat vid Malmö. Jo, det heter så... Urquiolas nya soffsystem. Men exakt varför soffan är döpt efter Sveriges tredje stad är lite av ett mysterium. Kanske för att Malmö ligger i Sveriges "low land"?

PATRIC MOREAU

Mer läsning

Annons