Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta Lotass möter aldrig sin publik

Annons

Vad betyder inspiration för ditt skapande? - Mitt skrivande handlar inte så mycket om inspiration. För mig är det mer ett forskningsarbete. Jag hittar något som jag tycker är intressant - en historisk händelse, en person, ett landskap eller vad som helst - och så går jag vidare med det. Läser in material. Söker information. Försöker baka ihop det jag hittar och det jag själv fabulerar till en fungerande text.

Vad är det som sätter ditt skrivande i rörelse?

- Jag kan gå i gång på vad som helst. Sådant som jag är intresserad av och skulle vilja veta mer om. Historier som jag fått mig till livs under min uppväxt och känner att jag vill bygga ut. Det fungerar väl ungefär på samma sätt som det gör för forskare som skriver fackböcker. Man är intresserad av något och vill veta mer. Till skillnad från en historisk forskare så skriver jag till en massa påhittat, men varför det blir som det blir det vet jag inte.

Hur förbereder du dig?

- Jag läser in böcker, tidningsartiklar, annan information. Antecknar sådant som jag tycker är spännande. Utgår sedan från detta när jag skriver mitt eget. Forskningsarbetet tar oftast kanske dubbelt så lång tid som skrivarbetet. Så har det varit hittills. Men det är helt annorlunda med den roman jag skriver på nu eftersom jag där inte har så mycket 'verkligt' material att förhålla mig till.

Vilket är förhållandet mellan disciplin och inspiration i ditt skapande?

- Jag håller relativt normala arbetsdagar, men visst skriver jag på min 'fritid' också, så någon skarp gräns mellan arbetstid och 'ledig' tid finns inte.

Hur gör du när du kört fast?

- Om jag kör fast med en text så tar jag en paus eller skriver något annat. Någon allvarlig kris har jag gudskelov inte råkat ut för än.

Vilka yttre betingelser är du beroende av?

- Jag är inte beroende av några speciella yttre betingelser för mitt skrivande, utöver skrivverktyg och en plats att vara på. Jag skriver hemma. Ingen radio på.

Vad betyder deadlines för ditt skapande?

- Ibland har jag deadlines på beställda texter. När jag skriver romaner sätter jag möjligen en form av relativt luddiga deadlines för mig själv. Men egentligen spelar det ingen större roll om texten måste vara klar en viss dag. Jag håller ungefär samma arbetstider ändå.

- Arbetstakten är ganska jämn. Ibland får jag brådskande recensionsuppdrag och då får annat läggas åt sidan. Och då är det så klart bråttom. Men det skönlitterära skrivandet löper oftast på mellan ganska fasta tider. Nio till fem ungefär.

Hur mycket "refuserar" du och kastar bort eller skriver om?

- Jag skriver om ganska mycket och kan fila länge på en mening, men när texten väl har kommit ner på papper brukar jag inte kasta bort något. Hellre arbeta om.

- Jag ändrar oftast på meningsnivå. Ibland kan jag lägga till ett stycke i en sen genomskrivning, men det har bara hänt någon enstaka gång. Jag går igenom manuskriptet kanske två eller tre gånger efter att det är klart. Men då är det alltså oftast ändringar av ord eller ordföljd det handlar om.

Har du själv någon känsla för när din publik kommer att uppskatta ditt skapande särskilt mycket?

- Vad läsarna ska tycka vet jag aldrig. Jag skriver det jag kan och hoppas att någon ska vilja läsa. Jag är aldrig ute och läser och möter därför ingen publik.

Vad har förebilder betytt för ditt skapande?

- Det är svårt att säga vad förebilder betyder. Man läser ju de författare man tycker är bra, men samtidigt kan man inte skriva som någon annan än sig själv. Mitt skrivande färgas nog i så fall snarare av de faktatexter jag läser in under forskningsperioder.

- Jag har tagit intryck av många författare. Men det är svårt att peka ut någon speciell. Nej jag har aldrig gått skrivarkurs. Jag har en suveränt bra förläggare och en fantastisk redaktör, men de är inte direkt inblandade när jag skriver. Då är det bara min bästa kompis som läser vartefter.

Kan du koppla isär ditt skapande från din person, se ditt skapande som ett jobb vilket som helst på det sättet att jobb och fritid är åtskilda?

- Egentligen har jag ingen avgränsad fritid. Eftersom jag skriver på heltid så blir veckodagarna relativt lika. Jag har oftast inget annat som pockar på och då kan jag lika gärna arbeta. Å andra sidan kan jag ju också, om jag inte jobbar mot en deadline, ta en heldag i skogen om jag känner för det.

Fotnot: I serien har vi tidigare mött Maria Blom (28/10), Catherine Gordon (20/10), Jörg Jeschke (13/10), Malin Foxdal (9/10) och Nils Lindberg (28/9).

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons